A bevándorlás volt a fő téma a nemzeti konzultációs fórumokon

2017.05.07

Több településen is folytatódtak a nemzeti konzultációhoz kapcsolódó fórumok. Az egyik helyszín éppen a szerb határ közelében fekvő Tiszasziget volt. Itt egyértelműen a bevándorlással kapcsolatos kérdést tartották a leglényegesebbnek a helyiek. Azt mondták, ők a bőrükön is érezték, milyen, ha tömegével jönnek a bevándorlók.

Folyamatos támadások érik Magyarországot migránspolitikája miatt - erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-nek. Bakondi György azt mondta: külföldi és belföldi erők egyaránt, civil szervezetek és baloldali politikusok bírálják a kormányt a migránspoltikája, a határzár, és a tranzitzónák miatt.


"Mindezek arra ösztönözték a magyar kormányt, hogy ne csak a politikai vitákat vállalja és nemcsak a jogi eljárásokban kell, hogy helyt álljon, hanem kikéri az emberek véleményét, a magyar emberek véleményét. Ennek a bevált formája a nemzeti konzultáció, ez zajlik most szerte az országban. Azt szeretnénk, ha az emberekkel konzultációra kerülne sor és minél többen támogatnák a kormányzatot ezekben a kérdésekben folytatott álláspontjának az érvényesítésében" - fogalmazott Bakondi György.

A Szeged melletti Tiszaszigeten is az illegális bevándorlás volt a Konzultációs fórum fő témája. A helyiek azt mondták, számukra ez nagyon fontos kérdés, hiszen nap mint nap szembesülnek azzal, mit jelent a migrációs nyomás.

"Mi, mint határ menti település ugye, a bőrünkön is érezzük a migránsnyomást, örülünk, hogy a két kerítés elkészült. A lakosság így egy kicsit nyugodtabb" - nyilatkozta egy résztvevő. Ifjabb Lomnici Zoltán a fórumon azt hangsúlyozta, hogy a mostani nemzeti konzultáció ívein nemzeti sorskérdések szerepelnek. Az itt élők szempontjából a legfontosabb az lehet, hogy maradjon-e a kerítés vagy ne.

Siófokon a párbeszédet nevezték az érdeklődők a Nemzeti Konzultációs fórum legfontosabb eredményének. "Magyarország szempontjából ezek a kérdések, amelyek szerepelnek ezen a kérdőíven, azt gondolom, hogy meghatározóak. Hosszú távon határozzák meg a magyar emberek sorsát, és én, mint egy magyar ember, egy anya, leendő nagymama, nagyon fontosnak tartom, hogy az én véleményem is számítson" - mondta el a Híradónak egy helyi lakos.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely megmutatta, hogy meg tudja védeni a határait. Úgy látja, komoly kockázatot jelent Magyarországra nézve az, hogy egyes politikai pártoknak és civil szervezetek a határzár lebontásán dolgoznak.

A Nemzeti Konzultációhoz kapcsolódó fórumokon a kormány által felkért szakértők és a kabinet tagjai vesznek részt, hogy párbszédet folytassanak az érdeklődőkkel a konzultációs íveken szereplő témákról. A cél, hogy a talákozók résztvevői és a kormány képviselői is jobban megismerjék egymás véleményét.

forrás: M1/Híradó