A Bundestag megtiltotta az állami alkalmazottaknak, hogy az arcukat eltakaró ruhát hordjanak

2017.04.28

Megtiltotta az arcot takaró öltözetek viselését az állami alkalmazottaknak a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag.

A törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat hozzájárulását is igénylő döntés azt jelenti, hogy Németország nem veszi át az Európában elsőként Franciaországban bevezetett általános "burkatilalmat", vagyis azt a szabályt, hogy közterületen mindenkinek tilos az arcot takaró öltözetek, például az egész testet takaró muzulmán női ruhák, a burka és a nikáb viselése.

A csütörtökön késő este elfogadott német jogszabály csak az állami alkalmazottakra vonatkozik. Előírja, hogy munkaidőben és az állami feladatokhoz szorosan kapcsolódó tevékenységek közben tilos eltakarniuk az arcot.

Fotó: Mehdi Fedouach / AFP
Fotó: Mehdi Fedouach / AFP


Az állampolgárok és az állam kapcsolatának alapvető eleme, hogy az állampolgár lássa az államot képviselő személy arcát, csak így lehet bizalmon alapuló viszonyt megteremteni

- indokolták a javaslatot a kormánypártok, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD). Az arc eltakarása csak kivételes, feltétlenül szükséges esetben, például fertőzésveszély elkerülése érdekében vagy biztonsági megfontolásokból engedélyezett

A törvény arról is rendelkezik, hogy mindenki köteles felfedni az arcát olyan helyzetekben, ahol ez szükséges a személyazonosság megállapításához, például választáson a szavazat leadásakor vagy közúti ellenőrzésen.

A napirendi pontot késő este tárgyalták, a hozzászóló képviselők eltekintettek a vitától, írásban csatolták felszólalásukat a jegyzőkönyvhöz. Ezek alapján az ellenzéki pártok haszontalan és populista intézkedésnek minősítették a kormányoldal kezdeményezését.

De a közvélemény támogatja a burkatilalom néven ismert szabályozást, az ARD országos köztelevízió egy tavalyi felmérése szerint a németek 51 százaléka a francia mintán alapuló általános tilalmat pártolja, 30 százalék pedig a Bundestag által elfogadott részleges tilalmat. (MTI)