A CEU elismerte a leendő diákjainak, hogy zavartalanul működhet tovább

2017.04.25

Magabiztosnak tűnik a CEU azzal kapcsolatban, hogy a továbbiakban is működhet Budapesten: az egyetem a honlapján arra biztatja a diákokat, hogy ne foglalkozzanak az oktatási intézményeket érintő új szabályozással és nyugodtan jelentkezzenek a 2017-es őszi félévre is, hiszen minden a régi kerékvágásban megy ezek után is tovább. Ha azonban valóban ennyire rendben van minden, akkor mi mellett tüntetnek hetek óta a városban? Miért dobálózik Komáromy Gergő és Gulyás Márton? Miért panaszkodik Brüsszelben Michael Ignatieff? Miért megy Junkerhez a héten Soros György? Úgy tűnik senki nem olvassa az egyetem honlapját, amely egyébként arra is kitér, hogy nem tüntetéssel várja a támogatást.

A honlapján nyugtatja jelenlegi és leendő diákjait a CEU. A Közép Európai Egyetem hivatalos 17 pontos "gyakran ismételt kérdések" stílusú közleményben ígérte meg, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyetem továbbra is működhessen. Mivel az írás szerint aggodalomra nincs senkinek oka, ezért valószínűsíthető, hogy a város idegrendszerét feszítő tüntetők nem olvassák az egyetem honlapját, ha pedig igen, akkor tudniuk kellene, hogy a CEU "minden körülmények között" folytatni fogja működését, sőt, még arra biztatnak minden érdeklődőt, hogy nyugodtan jelentkezzen a képzésekre.

I STAND WITH CEU

Ha minden kötél szakad és az új szabályozás továbbra is érvényben marad, akkor is 2018. január 1-éig van a CEU-nak ideje, hogy alkalmazkodjon az új körülményekhez. A módosítások nem lesznek visszamenőlegesen érvényesek, tehát a 2018. január 1-jén, illetve az azt megelőzően már megkezdett programok továbbra is a jelenlegi szabályok szerint folytatódnak. A honlapon található szövegben az egyetem arra is kitér, hogyan támogathatják a szimpatizánsok és a diákok az intézményt. Érdekes módon az Oktogon elfoglalása, emlékművek és múzeumok megdobálása, valamint rendőrök inzultálása nem szerepel a listán:

  • Csatlakozás a Thunderclap kampányhoz
  • Levélírás EU-s és amerikai vezetőknek
  • Névvel történő állásfoglalás a honlapon
  • A change.org petíció aláírása
  • A #istandwithCEU és a speciális profilkép használata a szociális média felületein
  • Javaslatok küldése ide.

VÉLETLENEK MÁRPEDIG VANNAK

De úgy tűnik nem csak a tüntető diákok, hanem az egyetem rektora, Michael Ignatieff sem olvassa az intézménye tájékoztatóit, hiszen éppen azon van, hogy Brüsszelbe repüljön és Orbán Viktor érkezése előtt egy nappal nyilvános meghallgatáson beszéljen az Európai Parlament plenáris ülése előtt. Soros Györgyről is tudjuk, hogy "nincs köze a CEU működéséhez", hiszen ő csak a kezdeti tőkét biztosította, így az is érthető, hogy a tőzsdespekuláns miért nem értesült arról, minden a legnagyobb rendben megy az egyetemén, és az csupán a véletlenek szerencsétlen együttállása, hogy a napokban Jean-Claude Junckerrel beszéli ki Brüsszelben az aktuális magyarországi politikai fejleményeket. 

Forrás: CEU, címlapfotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu