A DK képviselője megint Magyarország ellen uszít Brüsszelben

2017.05.10

A magyarországi menekülttáborokban uralkodó "borzalmas" körülmények kivizsgálására és mielőbbi cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot kedden az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója, miután a párt háromfős delegációja látogatást tett a magyar-szerb határon.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a küldöttség tagjait "sokkolták" azok az állapotok, amelyekkel a táborok lakóinak szembe kell nézniük Magyarországon. Ezért arra sürgették a brüsszeli testületet, hogy folytasson le alapos vizsgálatot, és jogsértések megállapítása esetén mihamarabb cselekedjen.

"A menedékkérőket gyászos körülmények fogadják Magyarországon. A magyar-szerb határon lévő röszkei tranzitzónában szűk terekben nők, gyerekek és egész családok vannak bezárva, és még orvoshoz is csak rendőri kísérettel mehetnek. Ezek az állapotok nem pusztán embertelenek, de a nemzetközi és az európai jogot is sérthetik. Meggyőződésünk, hogy egyedül egy közös európai menekültpolitika segíthet a menekültek helyzetének javításában és az EU külső határainak biztosításában"

- emelték ki a delegáció tagjai, Josef Weidenholzer, a frakció egyik alelnöke, Birgit Sippel képviselő és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője.

"A határokon uralkodó rettenetes helyzet mellett a magyar kormány legutóbbi döntései is mutatják, hogy komoly veszélyben van a demokrácia Magyarországon. Egyre több fiatal távozik az országból, mert félnek attól, hogy elveszítik a jövőjüket a közös Európában"

- hangsúlyozták.

Orbán Viktor miniszterelnök már túllépett minden határon, károkat okoz az országnak, ezért az Európai Bizottságnak végre cselekednie kell" - írta az S&D közleményében.

Érdekes módon Niedermüllerék nem emelték fel a hangjukat, amikor a calais-i "dzsungel"-ről volt szó. A Röszkén uralkodó körülményekről - amelyek egyébként megfelelnek a nemzetközi és európai előírásoknak - pedig csak ennyit:

888.hu MTI