A hónap végéig ki kell végezni minden halálra ítéltet Arkansas államban, mert addig lejár a méreg szavatossági ideje

2017.04.22

Tizenkét év óta az első kivégzést hajtották végre helyi idő szerint csütörtökön az egyesült államokbeli Arkansas államban. A most kivégzett 51 éves Ledell Leet azért ítélték halálra, mert 1993-ban egy kerékkulccsal agyonverte szomszédját, Debra Reeset, és ellopott tőle 300 dollárt. Lee-t a rendőrség röviddel a gyilkosság után már őrizetbe vette, és több mint húsz évet töltött a halálsoron. Számos beadvánnyal fordult a bíróságokhoz, ami késleltette kivégzését. Arkansasban ez volt az első kivégzés 2005 óta. 

Az első kivégzett: Ledell Lee (Fotó: EPA/ARKANSAS DEPARTMENT OF CORRECTIONS) A szövetségi államban eredetileg 11 nap leforgása alatt, április 17. és 27. között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével, és Ladell Lee volt az első közülük, akin végrehajtották a halálos ítéletet. (A tervezett következő három kivégzést nem tudták végrehajtani különböző, az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt.) 

Negyvenegy éve - 1976 óta, amikor is a legfelsőbb bíróság visszaállította a halálbüntetést - nem fordult elő az Egyesült Államokban, hogy ilyen rövid idő alatt végeztek volna ki ennyi embert. Felső sor balról jobbra: Bruce Earl Ward, Don W. Davis, Ledell Lee és Stacey Johnson, Alsó sor balról jobbra: Jack Jones Jr., Marcel Williams, Kenneth Williams és Jason McGehee - Csak az arányok kedvéért: Arkansas állam lakóinak 15 százaléka néger, így a halálra ítéltek esetén láthatunk egy enyhe felülreprezentáltságot.

Azért sietnek, mert "lejár a méreg szavatossága" A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végen lejár a méreginjekciókban használt egyik szer, a midazolam szavatossága, és addig akarták végrehajtani a halálos ítéleteket. 

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió "felszólította" az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken. A nemzetközi álhumanista gittegylet, az Amnesty International az arkansasi "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik "nemzetközi emberi jogi szervezet", a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt". 

Mti nyomán