A Jobbikra nem, de a Fideszre számíthatnak a magyar emberek

2017.05.08

A Jobbik a külföldön élő magyarok szavazati lehetőségeiről, az LMP a nyugdíjasokról kérdezte a miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában, a Fidesz pedig a Jobbik körüli korrupciógyanús ügyekről beszélt.

MSZP: Ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon futó orosz kódot? 

Gúr Nándor (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon a Yandex nevű cég kódját, amely orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a nemzeti konzultációra szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak, amelyeket eddig mindig betartottak és be fognak tartani.
Gúr Nándor ugyanakkor úgy vélte: ha betartották volna az adatvédelmi szabályokat, akkor nem kerülhetett volna ki adat a Yandex szerverére. Nem csoda, hogy többen azt mondják, a Fidesz oroszbérenccé vált - fogalmazott. Azt kérdezte, miért nem engedték meg, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalja meg a kérdést. Úgy vélte: ha a miniszterelnök engedélyezte a kód használatát, akkor azért, ha meg nem tudott róla, akkor azért alkalmatlan feladata ellátására.
Orbán Viktor úgy válaszolt: hozzászoktak ahhoz, hogy az MSZP a nemzeti konzultációt, bármiről is legyen szó, mindig megtámadja. Megerősítette: a nemzeti konzultáció adatvédelmi szempontból biztonságos. Hozzátette: már több mint egymillió ember küldte vissza a kérdőívet, amit a bizalom bizonyítékának tekintenek.

A külföldi és a szovjet érdekekről szólva megjegyezte: a szocialista párt erről sokat mesélhet, hiszen hosszú évtizedekig szovjet érdekeket szolgált, majd kiszolgáltatta az országot az IMF-nek, Lendvai Ildikó pedig legutóbb azt mondta, hogy Soros György oldalán állnak.

Jobbik: Mikor biztosítanak szavazási lehetőséget a külföldön élő magyaroknak?
Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mikor hajlandó végre támogatni, hogy gyakorlati szavazati lehetőséget biztosítsanak a külföldre elvándorolt magyar embereknek, akár levélben, akár elektronikusan. Hangsúlyozta: az elmúlt három évben közel 100 ezer magyar ember hagyta el az országot, és mindössze 105-en tértek vissza a kormányzat programjának köszönhetően, az elmúlt 6 évben pedig 78 ezer magyar gyermek született külföldön, elvándorolt magyar családokban.
"Ez már régen nem kalandvágy, lehet, hogy az ön fiatalkorában Soros-ösztöndíjjal lehetett nyugaton kalandozni, de ezek az emberek elmenekülnek ebből az országból, mert itt se bérük, se megélhetésük, se jövőjük" - fogalmazott a képviselő, aki szerint a cinikus és korrupt kormányt nem érdekli ezeknek az embereknek a problémája.

"Önt csak pénz és a foci érdekli" - fordult Orbán Viktorhoz a Jobbik elnöke, aki szerint a miniszterelnök azt üzeni ezeknek az embereknek, hogy nem vagytok fontosak és nem számítok rátok. "Gyurcsány Ferenc annak idején azt üzente, hogy el lehet innen menni, ön meg azt üzeni, nekik, hogy vissza se gyertek" - mondta.

Orbán Viktor úgy válaszolt: a parlament alkotja meg a választójogi törvényt, ezért ha ilyen igényük van, akkor kezdjenek hozzá, a kormány ebben nem kíván részt venni, ez nem a kormány feladata.

Hangsúlyozta: az ország számára a gyermekek a legfontosabbak, fontos, hogy minél több gyermek szülessen, minél többen nevelkedjenek fel itthon és minél többen kapjanak jó oktatást. Magyarország ezért minden megtesz, hogy támogassa a fiatalokat - közölte. Hozzátette: nem hiszi hogy a rendszerváltozás óta volt olyan parlament, amely olyan fontos törvényeket hozott a fiatalok érdekében, mint a Fidesz-KDNP többségével működő Országgyűlés.

Nem tartotta helyénvalónak azt a hangütést, amelyet Vona Gábor használt a külföldön lévő magyarokkal kapcsolatban. Közölte, tisztelet illeti azokat az embereket, akik a hazájuktól távol próbálnak boldogulni. Hozzátette: azért dolgoznak, hogy ha ezek az emberek, ha kint helytálltak és eljön az idő, akkor úgy érezhessék, hogy van értelme ismét Magyarországon folytatni az életüket.
"Mi tiszteljük ezeket az embereket, ön nem tiszteli őket" - válaszolt Vona Gábor, aki szerint miniszterelnök "menthetetlen" és kezd úgy viselkedni, mint egy "kiöregedett rocksztár, aki csak a régi lemezei között érzi jól magát". Azt mondta: 2018-ben a Jobbik a korrupt kormányzás helyett, a magyar emberek bérének emelésére koncentrál majd, segíti a lakhatást, és élhető, biztonságos, szabad Magyarországot teremt. A lázadás éve nem idén van, hanem jövőre lesz - fogalmazott.

Orbán Viktor megköszönte az indirekt elismerést, mert szerinte a Jobbik vezetője nem vonta kétségbe a kormány erőfeszítéseit a lakhatás, az ingyenes gyermekétkeztetés, és a minimálbér emelése ügyében. Hozzátette: a Jobbikra nem, de a Fidesz-KDNP-re számíthatnak a magyar emberek.Az LMP a nyugdíjasokért szólalt fel
Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte, miért szüntette meg a kormány a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, és miért nem emelik a minimális öregségi nyugdíjat, amely lassan tíz éve 28 500 forint. Kifogásolta azt is, hogy a kormány csak az év végén akarja "odaadni" az inflációból fakadó nyugdíjemelést, holott az most járna.

Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta: 2010-ben megállapodást kötöttek a nyugdíjasokkal a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, amit teljesítettek, sőt emelték azt, és ezt készek folytatni is. "Ha idén lesz 4 százalékos növekedés (...), akkor lesz ismét nyugdíjemelés is" - mondta a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, sokat kell még dolgozni azért, hogy kijelenthető legyen: a nyugdíjasok méltó körülmények között élnek Magyarországon.

Megjegyezte, hogy mindezzel szemben a 2010 előtti kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, és a járandóság vásárlóértékét sem őrizték meg.

MSZP: hogyan gazdagodnak a kormányhoz közel állók?
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy míg a 100 leggazdagabb magyar egy kiadvány szerint 21 százalékkal növelte vagyonát, addig az átlagembereknek a lakásuk az egyetlen vagyontárgyuk. Értékelése szerint a vagyonosodást erőteljesen befolyásolja a politikai kapcsolat, "jól fut a szekér" Andy Vajnának és Mészáros Lőrincnek. Utóbbi egy év alatt 20-ról 120 milliárdra növelte vagyonát - vetette fel, arról érdeklődve, ez törvényes volt-e.
Orbán Viktor miniszterelnök válaszában közölte: a kormány semmilyen vagyoni listát nem készített és nem foglalkozik ilyennel, azt az egymással rivalizáló üzletemberek szórakozásának tartja. Azt az elvet követik, hogy az üzlettel az üzletemberek, a politikával és az ország ügyeivel pedig a politikusok foglalkoznak - tette hozzá, megjegyezve: ezzel szemben az MSZP Horn Gyula után üzletembereket ültetett a kormányfői székbe. A miniszterelnök értékelése szerint a korrupció maga a szocialista párt, hét évvel kormányzása után is a nevéhez kötődik Magyarország legnagyobb korrupciós ügye, a 4-es metróé. A meggazdagodás receptjével kapcsolatban pedig azt javasolta, hogy forduljon MSZP-közeli üzletemberekhez.Jobbik: A bérekért is hajlandó szembemenni a kormány Brüsszellel?
Gyöngyösi Márton (Jobbik) felszólalásában szóvá tette azt is, hogy az átlagkereset Magyarországon alacsonyabb, mint a térségben, a multicégek pedig a megtermelt nyereség néhány százalékát fordítják bérekre. Az európai bérunió mellett foglalt állást és azt kérdezte, valódi sorskérdésben is hajlandó-e a kormány szembemenni Brüsszellel.
Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormány 2010-ben vállalta, hogy megmenti Magyarországot a pénzügyi összeomlástól és ennek eleget is tett, megvannak az alapjai a sikeres gazdaságpolitikának. Hozzátette, hogy 2013-tól növekszik a gazdaság, aminek eredményeként a bérek is folyamatosan nőnek. A kormányfő azt mondta: nem érti a Jobbik miért gondolja, hogy Brüsszel fogja felemelni a magyar emberek bérét, miközben a hatalmi központ eddig többnyire a multiknak kedvezett. Nincs senki rajtunk kívül, aki érdekelt lenne a magyar emberek bérének emelésében - fogalmazott, jelezve: ezen dolgoznak.

LMP: Kap kormányzati megbízatást Kocsis István?
Szél Bernadett (LMP) arról beszélt, hogy a kormány 13 ügyben ígért elszámoltatást, amelyből kettő Kocsis Istvánhoz, az MVM és a BKV volt vezetőjéhez kötődik, s ma is eljárás alatt áll. Felvetette, hogy az illető miért ült a parlament páholyában Süli János miniszteri beiktatásán, s ez jelenti-e, hogy ő is kormányzati megbízást kaphat.
Orbán Viktor azt felelte, amennyiben lesz ilyen döntés, akkor még az előkészítés szakaszában tájékoztatni fogja a képviselőt. Miután az LMP-s kérdés címe egy esetleges paksi népszavazásról szólt, erre válaszul azt is elmondta, hogy a választásoknak minden párt tiszta lapokkal vágott neki és az emberek ennek tudatában szavaztak, a kormány végrehajtja, amit meghirdetett. Megjegyezte azt is, hogy Németországban 90 forintba kerül egy kilowattóra energia, míg Magyarországon 36-ba. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy annyit fizessünk - fogalmazott, hozzátéve: "ha van Paks, van rezsicsökkentés".

magyarhirlap.hu