A kazah államfő betiltaná a burkát és a hosszú szakállt

2017.04.20

A kahaz államfő azt javasolta, hogy törvényben tiltsák meg Kazahsztánban a fiatal férfiaknak a szakállviseletet, a lányoknak pedig a teljes testet fedő fekete ruha hordását.

Nurszultan Nazarbajev az ország muszlim vallási vezetőivel tartott megbeszélést, amelyről a közép-ázsiai állam elnöki sajtóosztálya számolt be - adta hírül az MTI.

Nurszultan Nazarbajev - a közlemény szerint - különös figyelmet szentelt a fiatal nemzedék "vallási tájékozatlanságának". Nazarbajev szerint ennek következtében a fiatal férfiak hosszú szakállat növesztenek és felvarratják nadrágjaikat, emellett egyre több kazah lány burkolja magát tetőtől talpig fekete öltözetbe. Ez nem felel meg sem a kazah hagyományoknak, sem a kazah népnek - hangsúlyozta. Szükséges törvényhozói szinten kidolgozni egy tilalmat a kérdésben - állapította meg a kazah elnök.

Emlékeztetett, hogy a kazahok csak gyász idején öltöznek feketébe. Nazarbajev emellett kiemelte, hogy a kazah kultúrkörben nincs összefüggés a fekete ruházat és a vallás között.

- hangoztatta hangsúlyozta a kazah államfő.

Fotó: AFP

Amennyiben a fiatalság követi ezeket a népünktől idegen útmutatásokat, mivé lesz az ország? A független Kazahsztánnak fényes jövőre van szüksége, a nemzetnek egységesnek, az országnak pedig világinak kell lennie és továbbfejlődnie. Nem tűrjük meg azokat, akik céljaink útjába állnak. [...] Ez nemcsak az államapparátus, hanem az egész kazah nép, a nép jövőjének is az érdeke"

A kazah államfő a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben megfosztják állampolgárságuktól Kazahsztánban azokat, akik szélsőséges szervezetekben vesznek részt. Elmondta, hogy Kazahsztánból valószínűleg mintegy 5-600-an csatlakoztak valamilyen szélsőséges nézeteket valló szervezethez. A volt szovjet tagköztársaságok állampolgárai közül azonban sokkal többen, mintegy 5000-en vagy akár ennél is többen harcolhatnak iszlamista terrorszervezetek soraiban - tette hozzá a kazah elnök.

888.hu

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...