A maffia működtette a legnagyobb migránstábort

2017.05.13

Az olasz rendőrség bejelentette, hogy az egyik maffiaklán működtette csaknem egy évtizede az ország legnagyobb migránstáborát.

Óriási razziát tartott a reggeli órákban az olasz rendőrség Calabria tartományban. Összesen 68 embert vettek őrizetben, akikről azt feltételezik, hogy a hírhedt 'Ndrangheta maffiaklán tagjai lehetnek.


A szervezet eurómilliókra tett szert azzal, hogy a javarészt fekete-afrikai migránsok számára működtetett befogadóállomásokat. A csaknem hetven férfit lopással, zsarolással, engedély nélküli fegyverbirtoklással és sikkasztással vádolják.

A nyomozás kiderítette, hogy a klán birtokában volt az Isola di Capo Rizzuto városában működő központ, ahol több mint 1500 migránst szállásoltak el. A rendőrség őrizetbe vette Leonardo Saccót, a csoport egyik tagját, aki állítólag több magas rangú politikussal is kapcsolatban állt. Az olasz lapok szerint az egyik helyi papot, Edoardo Scordiót is letartóztatták.

A hatóságok szerint Saccónak köszönhetően nyert el a banda több állami szerződést is, melyek keretében a maffia láthatta el étellel a migránsokat, valamint egyéb szolgáltatásokat is ők biztosítottak. Ugyanez a szervezet végzi el a cateringszolgáltatásokat a lampedusai befogadóállomáson is.

A helyi maffiaellenes csoport vezetője, Rosy Bindi szerint a letartóztatásokkal nagy lépést tett előre a rendőrség, hiszen sorra tisztítja meg a városokat a 'Ndranghetától.

Olaszországban jelenleg csaknem 175 ezren élnek befogadóközpontokban, ahol az állam biztosítja a migránsok számára a ruházatot, az élelmiszert, a zsebpénzt és az egészségügyi szolgáltatásokat is. Az olasz pénzügyminiszter szerint a 2017-es költségvetésben több mint hárommilliárd euró jut arra, hogy működhessenek a migránstáborok. Eddig több mint 45 ezer migráns utazott az idei évben Olaszországba, ami 44 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

A calabriai központot régóta figyelte a rendőrség. Azután vált számukra gyanússá az intézmény, hogy az egyik olasz lap, a L'Espresso hosszan cikkezett arról, hogy az általuk begyűjtött információk szerint a tábor vezetői éheztetik a migránsokat és minden pénzt lenyúlnak a nagyobb profit érdekében. 888.hu