A mentősöknek semmi sem elég? Tüntetést szerveznek

2017.05.13

Hiába a kiugróan magas béremelés a mentősök tüntetést szerveznének.

Mint ismert, Balog Zoltán, ez egészségügyért is felelős humánminiszter  jelentette be, hogy az EÜ-ágazatnak szánt hosszútávú béremelésen (8 százalék) kívül még 10 százalék pluszra számíthatnak a mentődolgozók.

A kormányzati ígéret szerint 2018. novemberéig

-a mentőápolók esetében br. 100-120 ezer forint,

-mentőgépkocsi-vezetők, mentőtisztek esetében pedig 170-220 ezer forint

emelést hajtanak végre.

Mint mondta Kusper, nagyon örülnek ennek a bruttó 10 százalékos emelésnek is, de nem erről volt szó, hanem arról, hogy a szakszervezetek bevonásával kell létrehozni egy mentő-életpályamodellt. Azonban az érdekképviseleteket ebbe nem vonták be - legalábbis a MOMSZ-ot, illetőleg a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetét (RKDSZ) kihagyták a tárgyalásokból. Pedig előbbi 1700, utóbbi pedig 350 főt képvisel;

"kétezer ember véleménye nem számít, nem fontos?"

- értetlenkedett Kusper. 

A szakszervezet nettó 40(!) százalékban gondolkodik, ami nagyjából megegyezik a kormányzat elképzeléseivel, csakhogy ebben már szerepelne az idei emelés is.

"Elég volt az üres ígérgetésekből! Egyszerűen felháborítónak tartjuk a mentődolgozók ilyen fokú semmibevételét, és nemcsak a minisztérium, hanem elsősorban a munkáltató részéről"

- jelentette ki Kusper.

A demonstráció konkrét időpontjáról még nem tudott információval szolgálni, de a szakszervezeti elnök elmondta, hogy szombaton rendkívüli elnökségi ülést tartatnak, amire meghívták az RKDSZ képviselőit is: itt fog eldőlni, hogy pontosan mikor tartjuk a Markó utcában, a Mentőszolgálat épülete előtti tüntetést - annyi bizonyos, hogy még májusban, de csak 27-e után.