A Momentum mozgalmacska tüntetésekkel akarja bemutatni, hogy képes a kormányváltásra

2017.05.02

Összegezve: Ha vagytok egy futballmeccsnyien és demagóg dolgokat ordibáltok, akkor kormányváltó erő vagytok. 

Fél órával a hivatalos kezdés után, este fél hétkor indult meg a tömeg a Szabadság térről, a mostanában a hírekben újra sokat szereplő szovjet emlékmű elől. Ugyan a hangosítás nem volt a legprofibb, de a több tucat sárga mellényes, momentumos szervező, és a momentumos zászlók jelezték, hogy több parlamenti pártot is le tudnak nyomni szervezettségben.

Az elmúlt hetekben a CEU-ellenes törvény és  törvénytervezet ellen szervezett, pártokhoz nem kötődő tüntetések után már nem volt annyira izgalmas és lelkesítő átsétálni a belvároson, a tömeges skandálások és a bajszosszarozás is jórészt elmaradtak, még ha a most utcára vonuló emberek jó része korábban is kint volt. 

Az orosz nagykövetségnél felállt rengeteg rendőrt látva sokan fújoltak. A - jelek szerint technikai okokból a - Hősök tere elülső részén felállított, lila fényekkel kivilágított színpadhoz aztán 20 óráig várták az időközben talán 10 ezer fősre is duzzadt,  igen vegyes, de azért többnyire fiatalemberekből álló tömeget. Ugyan eközben Punnany Massif, Kispál és a Borz, Szabó Balázs bandája, Kozmosz és még Pixies is szólt, azért szerencsére még érintőlegesen sem volt Ha én rózsa volnék.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA


A tüntetés elején lement a  kampányvideójuk, és volt himnuszéneklés is, majd Hajnal Miklós felvezetője után Soproni Tamás és Pottyondy Edina elnökségi tagok, illetve Fekete-Győr András pártelnök beszélt. Annak ellenére, hogy először beszéltek ezrek előtt, a közönség visszajelzései alapján kifejezetten lelkesítőek próbáltak lenni.

Időnként fülsértően üvöltöttek, és kezdő motivációs guruként hadonásztak, de amikor Soproni dühöngött a Kreml magyarországi befolyásszerzése miatt, vagy amikor Pottyondy sorolta hosszan, milyen sokat köszönhetünk az Európai Uniónak, miközben a korrupt magyar kormány kamaszként vagdalkozva támadja Brüsszelt, az találkozott azzal, amit a tüntetők is gondoltak.

Fekete-Győr András pártelnök beszélt a leghosszabban, aki konkrétumokat is akart mondani. Az egyik, kevésbé fontos állítása az volt, hogy október 15-re kijön a párt választási programja, pontosabban kormányprogramja.

A másik az volt, hogy a pártnak és a táborának egy éve van. Fekete-Győr februárban még azt mondta hogy a 2018-as helyett csak a 2022-es választáson lehet reálisan győzni. Bár ezt már akkor finomította, a mostani tüntetés szerint a Momentum az elmúlt idők sikeres, új politikai erőihez hasonlóan, a semmiből, nagyon rövid idő alatt akar csúcsra törni. Ettől még nagyon messze vannak, a beszéd legjava alapján továbbra is építkezni akarnak. Hogy milyen részletei vannak az ideológiájuknak vagy például a gazdasági elképzeléseiknek, még nem tudni, egyelőre a Putyin-ellenes, EU-párti narratíva a biztos, és ez ma 10 ezer budapestinek elégnek is tűnik.

Fekete-Győr sokat beszélt arról is, hogy a Fidesz a félelemben tartásra játszik, és erről azt mondta: "Megfigyelhetnek, követhetnek, lehallgathatnak minket, de nekünk, ellentétben velük, nincs semmi rejtegetnivalónk. Ráküldhetik a NAV-ot a helyekre, a vállalkozásokra, akik vendégül látnak vagy támogatnak minket, de nem fognak találni semmit, mert nem mi lopjuk szét az országot." A hatalom megtorlásától tartóknak azt üzente, hogy a Momentum közössége meg fogja őket védeni.

Utána meg jött a szokásos oktogoni kereszteződés foglalás. Erős ez a momentum csak ne essen az eső...

Összegezve: ha vagytok egy futballmeccsnyien és demagóg dolgokat ordibáltok akkor kormányváltó erő vagytok.

444.hu