20 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban

2017.04.22

Mintegy 20 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban, a nyilvántartottak száma hét év alatt több mint 900 százalékkal emelkedett - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap pénteken. 

A lap információi szerint a belga rendőrségi adatbázisban, amíg 2010-ben mintegy 1800 terrorizmushoz köthető, vagy velük szimpatizáló adatait rögzítették, addig a terrorveszély szempontjából szélsőséges nézeteket valló, vagy terrorszervezettel rokonszenvező száma 2017 első négy hónapjára megközelítette a 19 ezret. 

Az adatok tanúsága szerint az emelkedés 7 év alatt 907 százalékos. 

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete - sajnos nem csak illusztráció Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, az adatok nem csak a terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek, vagy az azokhoz köthetők adatait tartalmazzák. A rendőrségi adatbázisban rögzítettek nem mindegyike követett el, vagy kísérelt meg terrorista támadást. Sokan vannak közöttük olyanok, akiknek telefonján, számítógépén, vagy közösségi oldalaikon talált információk alapján bebizonyosodott, hogy szimpatizálnak, vagy valamilyen formában kapcsolatot tartanak terrorista csoport tagjaival, vagy azok családtagjaival. A miniszter elmondta azt is, hogy az adatbázisban mintegy 2200 olyan ember is szerepel, akik terrorizmushoz nem köthetők, ugyanakkor szélsőségesen radikális nézeteket vallanak. Ezek közé gyakran olyan hozzátartozók, köztük nők tartoznak, akiknek családtagja terrorizmushoz köthető tevékenységet végzett, vagy tervezett elkövetni - közölte a belga belügyminiszter. (MTI)