2014-ben még leszámolt volna Soros „civiljeivel” a Jobbik

2017.04.20

A "különféle jogvédő szervezetek sáskahada" elleni kemény fellépést ígért 2014-es választási programjában a Jobbik, az egykori nemzeti radikális párt. A "Kimondjuk. Megoldjuk" című pártprogramban Vonáék orosz mintára ügynökszervezetté nyilvánították volna a George Soros spekulánshoz köthető "civil" szervezeteket, például a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot vagy éppen az Amnesty Internationalt. Ám három év nagy idő: mára a Jobbik a Soros "janicsárképzőjeként" is emlegetett CEU előjogainak védelmében aláírta a balliberális pártok alkotmánybírósági beadványát. Vona Gábor szerint ez a "demokrácia ünnepe".

A választási programokat valamennyi párt esetében érdemes kellő fenntartással kezelni, hiszen sokszor olyasmit ígérnek, amit végül - akár önhibájukon kívül - nem tudnak teljesíteni, vagy csak részben. Egészen más lapra tartozik, amikor egy párt 180 fokos fordulatot végrehajtva megtagadja vállalásait, és azok ellenkezőjét kezdi hirdetni. Így van ezzel a Jobbik is, amely 2014-es választási programjában még egészen másként állt George Soros magyarországi kitartott szervezeteihez, mint most, amikor az amerikai spekuláns egyetemének védelmében aláírják a balliberális pártok alkotmánybírósági kezdeményezését. A 2014-es választásokra készült "Kimondjuk. Megoldjuk." című programfüzet két helyen is foglalkozik a "civilekkel". A közbiztonsági fejezetben (a belinkelt dokumentum 46. oldalán) azt ígérték:

véget vetünk a nemzetközi jogvédő szervezetek álságos tevékenységének. A kettősmércét alkalmazó, a rendőrséget, a rendvédelmi szerveket, az önkormányzatokat hátráltató, hamis színben feltüntető jogvédő szervezetek (TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty Int. stb.) ügynöki szervezetté nyilvánítását kezdeményezzük orosz minta alapján.

A "sáskahadnak" titulált "civil" jogvédő szervezetekre a cigány-magyar együttéléssel foglalkozó fejezetben is kitérnek (31. oldal). Ráadásul olyan, szókimondó nyelvezettel teszik mindezt, hogy attól ma már valószínűleg elhatárolódnának:

A Jobbik kormányra kerülve őszintén, igazságosan, de határozottan fog a probléma megoldásához, és előre jelezzük, hogy abban sem a különféle jogvédő szervezetek sáskahada, sem a többi párt álságossága, sem a nemzetközi liberális háttérhatalom dühe nem fog bennünket megakadályozni.


VONA: EZ A "DEMOKRÁCIA ÜNNEPE"

A Jobbik politikusai napok óta próbálják magyarázni, hogy valójában nem nemzetárulás George Soros egyetemének előjogait védeni. Vona Gábor pártelnök keddi sajtótájékoztatóján egyenesen a "demokrácia ünnepének" nevezte, hogy csatlakoztak a balliberális pártok kezdeményezéséhez. Mint fogalmazott:

Ha vannak Magyarországon olyan pártok, akik úgy gondolják, hogy ez alkotmányellenes, akkor mi nem fogjuk megakadályozni az Alkotmánybíróságot abban, hogy ezt megvizsgálja. Ennyi történt csupán.

Hozzátette: tiszteletben tartja, ha valaki emiatt nem akar többé a Jobbik része lenni, ő azonban semmilyen kilépés hatására nem változtat a mostani irányvonalon. Ezzel arra reagált, hogy - miként arról a PestiSrácok.hu elsőként beszámolt - a CEU-ügy kapcsán minden tisztségéről lemondott, és kilépett a Jobbikból Sarkadi Attila, a párt pomázi elnöke. De nemcsak nála telt be a pohár: Borbély Zsolt Attila, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének egykori vezetője is hátat fordított a pártnak. Ő múlt heti Facebook-bejegyzésében azt írta:

egy olyan csatában, melyben a CEU nevű liberális agymosoda jövője a tét, Soros mellé állni: elfogadhatatlan, vállalhatatlan. Ez nettó nemzetárulás. Gyalázat.

Borbély egyébként a köztévében, illetve a szerdai Magyar Időkben megjelent publicisztikájában részletesen kifejtette álláspontját a témában, közben pedig Szávay Istvánnal, a Jobbik országgyűlési képviselőjével is komoly csörtét vívott az interneten.

ÁRULÁS UTÁN VÁDAK

A legjobb védekezés a támadás jegyében a Jobbik úgy próbálja elterelni a figyelmet Soros-ügyi pálfordulásáról, hogy nekimegy a kormánynak. Az Országgyűlés keddi ülésén Szávay István napirend előtti felszólalásában azt kérte számon a kormányon, miért áll törvények felett a CEU, miért nem indítanak eljárást George Soros ellen hűtlenségért, ha tényleg beleavatkozik a magyar belügyekbe, és miért akarják odadobni egy jó felvetést tartalmazó, de rosszul megszövegezett törvénnyel a határon túli civil szférát a román nacionalizmusnak. Szávay szerint a kormány csak hiszterizálni akarja a közvéleményt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a távirati iroda tudósítása szerint azt válaszolta: a Jobbikot hallgatva azt lehet gondolni, a párt vezetői úgy döntöttek, túl sok az alapszervezet, ezért minden héten mondanak valamit, ami miatt egy-egy alapszervezet feloszlatja magát. Szóvá tette, hogy a Jobbik Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel ír alá beadványokat. Szerinte a Jobbik magatartása és az egykori SZDSZ magatartása között nem sok különbséget lehetne találni. Kitért arra, hogy az Egyesült Államokban évtizedek óta létezik egy szigorú átláthatósági törvény, Magyarországon a civil szervezeteknek ennek csak töredékét kellene teljesíteniük. Rögzítette, Magyarországon senkinek nem kell félnie, de a törvényeket mindenkinek be kell tartani.

Pestisracok.hu

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.