Amerikából üzentek: meg kell szabadulni Orbántól

2017.04.04

Túl sokáig tolerálta az EU Orbán Viktort, itt az ideje, hogy véget vessenek ennek - követeli egy amerikai professzor, aki több éven át tanított a CEU-n. Szerinte az Európai Néppártnak ki kellene hátrálnia a magyar miniszterelnök mögül. 

Nem szabad megengedni, hogy továbbterjedjen Magyarország első emberének illiberális ideológiája - véli Cas Mudde amerikai professzor, a szélsőséges eszmerendszerek kutatója, aki két éven át tanított a CEU-n. A brit Guardianban megjelent cikkének címe szerint az EU túl sokáig tolerálta Orbán Viktort, ezért eljött az ideje, hogy a sarkára álljon.
Mudde Hollandiában szerezte meg PhD-fokozatát 20 éve, ám miután ott akkoriban nem sok új akadémiai állást hirdettek meg, szétnézett Európában: így találta meg a Közép-Európai Egyetemet. Végül két évet dolgozott a CEU-n, amelyen számos olyan diákkal találkozott, akiket azóta is legjobbak között tart számon.


Már húsz éve is
A magyar kormány támadását az egyetem ellen úgy értékeli, hogy a CEU minden, amit Orbán gyűlöl: kritikus, globális, független és multikulturális. Mudde az egyetemen dolgozott 1998-ban, amikor Orbán Viktor először hatalomra került. Emlékei szerint az akkori kormány is vizsgált több lehetőséget, amivel a CEU-t támadhatta volna - például magyarországi akkreditációjának visszavonását -, ám ezekből végül nem lett semmi.
Akkor azonban a magyar miniszterelnök még csak próbálgatta autoritáriánus hajlamait és a nemzetközi környezet is teljesen más volt, mint ma. Az USA erősen védte a nyugati értékeket és az EU a legnagyobb tiszteletnek örvendő intézmények közé tartozott. Egyetlen kelet-közép-európai vezető sem kockáztatta volna, hogy az illiberális demokrata Vlagyimir Meciart kövesse, aki jelentősen hátráltatta Szlovákia uniós integrációját.


Merkel ellenfele
Azzal, hogy országát átformálta egy illiberális demokráciává, Orbán közvetlenül szembe megy Angela Merkellel, illetve német kancellár víziójával az egységes, integrált Európáról. A magyar kormányfő azt hiszi, hogy a liberális demokrácia ideje lejárt, és egy nacionalista, illiberális kor jött el, amely vele kezdődött Magyarországon.


Úgy érzi, hogy a brexit és Trump elnökké választása, továbbá az a védernyő, amelyet az Európai Néppárt (EPP), az EU legerősebb politikai pártcsaládja tart felette, megerősítette.Nem sikerül "megszelídíteni" 


A Guardian cikkírója szerint ezért ideje világossá tenni, hogy Orbán lépései nem magyar belpolitikai ügyek. Először is Magyarország az EU tagja, ezért tisztelnie kell annak értékeit. Másodszor Magyarország a falkavezére Európa illiberális demokráciáinak és a kontinensen mindenütt inspirálja az ilyen gondolkodást.


A CEU-val szembeni támadás általában az egyetemek elleni támadás, mégpedig az illiberális demokrácia nevében végrehajtott attak. Ha a liberális demokraták nem állnak a sarkukra most, akkor borítékolható, hogy Lengyelországban és más államokban hasonló jelenségeket fognak tapasztalni - írja Mudde.

Itt az idő!


Itt az ideje tudomásul venni, hogy az EPP kudarcot vallott azzal, hogy megpróbálta visszafogni Orbánt. Ehelyett inkább ő radikalizál másokat. Az EPP-nek választania kell Merkel és Orbán, a liberális és az illiberális demokrácia között, egy olyan világ között, amelyben az egyetemeket kritikus, független gondolkodásra sarkallják, és egy olyan között, amelyben bezárással fenyegetik a kritikus, független intézményeket - véli az amerikai professzor.
Forrás: napi.hu

https://utcaemberek.blogspot.hu/2017/04/amerikabol-uzentek-meg-kell-szabadulni.html?spref=fb 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/apr/03/eu-tolerated-viktor-orban-hungarian-central-european-university