Amerikai és osztrák szerverekre küldi szimpatizánsai személyes adatait az LMP és a Liberálisok

2017.04.20

Úgy tűnik, elég komoly adatgyűjtési botrányba botlott a PestiSrácok.hu.

Az általuk megkérdezett informatikai szakértők szerint az LMP internetes tagtoborzó kérdőíve egy olyan Google-eszközt használ, amely Egyesült Államokban működő szerverekre továbbítja a jelentkezők személyes adatait. Fodor Gábor liberális pártja szintén a csatlakozók személyes adatait küldi tovább Ausztriába, de az ő esetükben sem kizárt, hogy az adatok a tengeren túl landolnak. Az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila a konkrét esettől függetlenül, általánosságban elmondta: mivel az Egyesült Államokban nincs biztosítva a személyes adatok védelme, ezért azokat jogsértő oda továbbítani. Az LMP-s Ungár Péter tagadja az adatok külföldre juttatását, de válaszában annyira személyeskedik és terel, hogy az már önmagában gyanús.

Súlyos jogi aggályokat vet föl az LMP internetes tagtoborzása. Itt a jelentkezőknek kötelezően meg kell adniuk személyes adataikat (név, lakcím, email-cím, telefonszám), és a kitöltést segítő Google Forms alkalmazás azokat - a leendő tagok tájékoztatása, beleegyezése nélkül - az Egyesült Államokba továbbítja, a Google amerikai szervereire kerülnek. Ám az ellenzéki párt erre sem az adatvédelmi tájékoztatóban, sem máshol nem hívja föl híveinek a figyelmét. A portálunk által megkérdezett informatikai szakértők kiemelték: teljesen egyértelmű, hogy a megadott személyes adatok Egyesült Államok-beli szerverekre kerülnek, ez a forráskódból megállapított IP-címek alapján cáfolhatatlan.

A Google szerverein landolnak a személyes adatok;


A LIBERÁLISOK IS KÜLFÖLDÖN GYŰJTIK

Szintén komoly adatvédelmi jogsértés gyanúját veti föl a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt gyakorlata. A Liberálisok egy külön aloldalt működtetnek, ahol a személyes adatok (név, lakcím, email-cím) megadásával lehet csatlakozni a kispárthoz. Innen a személyes adataink az IP-cím tanúsága szerint Ausztriába kerülnek. Ám a portálunk által megkérdezett informatikai szakértők rámutattak: a személyes adatok felvételére szolgáló oldal, a The Rocket Science Group LLC amerikai szervereken fut, és az úgynevezett Mailchimp hírlevélszoftver szolgáltatáson alapul, vagyis több mint valószínű, hogy a személyes adatok végül - az LMP módszeréhez hasonlóan - itt is amerikai szervereken kötnek ki. Persze, a Fodor-párt sem tett közzé adatvédelmi tájékoztatót a honlapján, így a tagságra vágyók sem tudhatják, hova vándorolnak a személyes adataik.

Ha csatlakoznánk a Liberálisokhoz, adataink Ausztriában, rosszabb esetben az Egyesült Államokban landolnának; 

AMERIKÁBA TILOS

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a PestiSrácok.hu megkeresésére közölte: a konkrét ügyről nem tud, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a pártszimpátia különleges személyes adatnak minősül, és az Egyesült Államokban a személyes adatok védelme nem biztosított. Ezért ha a NAIH tudomást szerez róla, hogy az állampolgárok személyes adatait az Egyesült Államokba juttatják, akkor haladéktalanul hatósági eljárást indítanak, és megtiltják a további jogsértést. A NAIH elnöke emlékeztetett: pár hete a Momentum Mozgalommal konzultált egy ilyen ügyben, és ugyanerre hívta föl a párt figyelmét, amit a Momentum megfogadott, és végül az előírásokat betartva folytatta az adatkezelést. Hasonló eset történt az Együttnél is egy vagy két éve, ám végül ők is eleget tettek a NAIH felhívásának.


SZEMÉLYESKEDŐ TERELÉS

Megkerestük az LMP-t és a Liberálisokat is az ügyben. Fodor Gáborék eddig nem reagáltak. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja pedig tagadta, hogy harmadik félnek továbbítanának személyes adatokat. Majd furcsa személyeskedésbe és terelésbe kezdett:

Hiába próbálja meg a Fidesz lakájmédiája elterelni a figyelmet arról, hogy a kormány nemzeti konzultáció címszó alatt magyar választópolgárok ezreiről jelent Moszkvának.

Arra is kíváncsiak voltunk, tudnak-e arról, hogy az Egyesült Államokban - a NAIH álláspontja szerint - a személyes adatok nincsenek biztosítva. Erre még az előzőnél is furcsább választ kaptunk:

Az Egyesült Államok Magyarország katonai szövetségese, Oroszország nem az. A magyar állampolgárok jogait az sérti, hogy a Fidesz Putyinhoz közelálló adatszolgáltatónak adja át a személyes adataikat.

Hogy a katonai szövetség kérdése hogy jön ide, rejtély, mindenesetre azt a látszatot kelti, mintha kevésbé lenne bűn egy katonai szövetségesnek átpasszolni a leendő LMP-sek személyes adatait, mint a sátáni orosz birodalomnak. És ebben a mondatban burkoltan az is benne van, hogy ha ki is menne adat Amerikába, az sem lenne baj. Ungár Péter jelezte, a tagtoborzó aloldalnak van NAIH-os nyilvántartó kódja. Viszont nem állta meg, hogy a végére ne kavarja bele a CÖF-öt meg a civil törvényt is az ügybe, és - bár ilyen átlátszó tereléssel már régen találkoztunk - az olvasók tájékoztatására idemásoljuk válaszának ezt a részét is:

Továbbá, ha már ennyire aggódnak az adatvédelmi elvek betartása miatt, feltételezhetően egyetértenek Péterfalvi Attila azon állításával, hogy a civiltörvény átláthatósági követelményei terjedjenek ki "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre", így például a CÖF-re.

SZÁLKA ÉS GERENDA

Ha már Ungár Péter szóba hozta, idézzük föl, miből próbáltak országos botrányt kavarni néhány napja az ellenzéki médiumok és pártok. Április 9-én írta meg a George Soros hálózatába tartozó 444.hu, hogy a nemzetikonzultacio.kormany.hu című weboldalon egy orosz technológiai cég, a Yandex kódja fut. Az ultraliberális oldal elismerte, hogy ez csak egy mérőkód, ami az oldalak gazdájának segít statisztikákat készíteni a látogatókról, és a segítségével azt is ellenőrizni lehet, hogy az oldal jól van-e összerakva, könnyen tudják-e használni a látogatók. Ezzel önmagában a 444.hu szerint sincs semmi probléma, szinte minden weboldalon futnak ilyen kódok. A cikknek mégis azt a címet adták, hogy személyes adatainkat továbbítják Oroszországba, ami még a 444.hu szerint sem igaz. Ám azt problematikusnak tartják, hogy a konzultációs weblap orosz szerverekre küldi a felhasználók által beírt adatokat, tehát nem csak azt, hogy hova kattintanak az oldalon, hanem a nevüket, emailcímüket és életkorukat is, amit a Nemzeti Konzultáció kitöltése előtt meg kell adni. A kormány ugyanakkor cáfolt, és kiemelték:

A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ.

Végül a vitatott mérőkódot el is távolították. Péterfalvi Attila portáluknak elmondta: folyik a vizsgálat ebben az ügyben, jogsértést egyelőre nem találtak. A Mandinernek a "leoroszozott" Yandex nevű cég vezetője elmondta: a Yandex nem kormányzati és nem oroszországi cég, Hollandiában vannak bejegyezve. (A Tutiblogon pedig Templomhegyi Nyerőkő rávilágított: a 444.hu és az Index legalább annyira megfigyeli olvasóit, mint a konzultáció.) A nemzeti konzultáció esetében az LMP volt talán a leghangosabb tiltakozó, és ők is Péterfalvi Attilához fordultak. Ám az ő toborzóoldalukon nem holmi mérőkód fut a háttérben, ami az internetezési szokásokat figyeli, hanem konkrétan a személyes adatokat továbbítja egy külföldi országba. Micsoda különbség! Ezen kéne csak igazán fölháborodni. De igaz lehet a mondás: "Más szemében a szálkát is észreveszi, a sajátjában a gerendát sem".

Képünkön Ungár Péter látható laptopozás közben; Forrás: Facebook

PESTISRACOK.HU

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.