Az a baj, hogy továbbmentek? Terrortámadás Manchesterben

2017.05.23

19 ember meghalt, és ötvenen megsérültek amikor robbanás történt egy koncerten a Manchester Arena-ban, hétfőn este. A rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet, öngyilkos merénylő robbanthatott. Az áldozatok többsége tinédzser. Cikkünk frissül.

A robbanás az amerikai tinisztár, Ariana Grande teltházas koncertjének végén történt, éjjel fél 11 körül.

A 21 ezer férőhelyes arénában ezután pánik tört ki,az emberek futva hagyták el a helyszínt.

Az emberek a robbanás után lefeküdtek a padlóra, mert többen azt hitték, hogy fegyveresek is vannak az arénában- mondta BBC-nek egy anya, aki 13 éves lányával volt a koncerten. Egy másik anyuka, aki még a koncert vége előtt elindult kifelé 14 éves lányával amikor kitört a pánik.

- Ekkor megragadtam a lányom kezét, és futottunk - mondta az Rachel a BBC-nek, aki szerint több embert a földön zúzott össze a tömeg.

Manchester rendőrfőkapitánya kedd hajnalban hivatalosan megerősítette, hogytizenkilenc halálos áldozata és hozzávetőleg ötven sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbantásos merényletnek.

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket.
Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség jelenleg - amíg ettől eltérő információja nincs 

-terrorcselekményként kezeli a történteket.

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen.

"Összetörtem. A szívem mélyéből nagyon sajnálom. Szavaim sincsenek" - írta a a Facebookon a 23 éves amerikai énekesnő.

A Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a hétfő éjszakai manchesteri robbantás miatt felfüggeszti választási kampányát- jelentette nevük mellőzését kérő pártforrásokra hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna kedd hajnalban.

Theresa May a feltételezett merénylet után úgy nyilatkozott, hogy a kormány igyekszik minden részletet megtudni "arról, amit a rendőrség megdöbbentő terrortámadásként kezel". A miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője közölte, egyetértenek a választási kampányt felfüggesztésében. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését a mentőszolgálatoknak. Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogya főváros Manchester mellett áll a tragédiában.

Origo.hu