Az ellenzék a majálison is csak üres szónoklatokra képes

2017.05.01

Az egész országban május elsejei rendezvényeket szerveznek, az ellenzéki pártok majálisainak visszatérő elemei a kormányellenes kampánybeszédek - a Fidesz közleményben utasította vissza a Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Botka László által megfogalmazott vádakat.

Fotó: Hegedűs Róbert, Kocsis Zoltán / Magyar Hírlap
Fotó: Hegedűs Róbert, Kocsis Zoltán / Magyar Hírlap

Fidesz: Az ellenzék nem támogatja az adócsökkentést és a béremeléseket

A Fidesz szerint az ellenzéki pártoknak mindig fontosabbak a saját hatalmi érdekei, mint a munkából élő családok, ha a dolgozókról van szó, akkor csak "majálisi szónoklatokra" képesek.

A Fidesz ezt az ellenzéki pártok majálisi pártrendezvényeiken elhangzottakra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel.
Mint írták, amikor az adócsökkentésekről és a béremelésekről kell dönteni, akkor az ellenzéki nem támogatja a dolgozókat. Ha rajtuk múlt volna, akkor mára egyetlen a munkát érintő adócsökkentés sem valósulhatott volna meg - olvasható a közleményben.
A közlemény szerint a Fidesz kormányzása óta a segélyt felváltotta a munka, 700 ezerrel többen dolgoznak, 12-ről 4,5 százalékra csökkent a munkanélküliség, csökkennek az adók, Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját vezették be, nő a gazdaság és nőnek a bérek is. A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, jövőre tovább csökkennek a munkát terhelő adók, tovább nő a minimálbér, a szakmunkás minimálbér, folytatódnak a béremelési programok és tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye - zárul a Fidesz közleménye.

KDNP: Kétszínű és álságos Gyurcsány Ferenc kampánya

A KDNP szerint kétszínű és álságos, ahogy politikai haszonszerzésből ízléstelenül gúnyolja, pocskondiázza ellenfeleit Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Vona Gábor, a Jobbik vezetője pedig a kereszténydemokraták szerint szavazatmaximalizálással igazolja létét.

A kisebbik kormányzópárt az ellenzéki pártok május elsejei politikai rendezvényeiken elhangzott beszédekre reagált hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményével. Gyurcsány Ferenc hétfőn azt mondta, a jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni, Vona Gábor pedig egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett foglalt állást.
A KDNP úgy látja, Gyurcsány Ferenc úgy tesz, mintha nem lett volna meg a lehetősége, hogy Magyarországot jó irányba és felelősen vezesse, de elmulasztotta. Hozzátették: "már-már nevetséges", hogy a porondmester szerepében tetszelegve még az ellenzéki összefogást is képes volt egy személyben bejelenteni. A Vona Gábor által elmondottakra reagálva a KDNP azt közölte: a pártelnök azzal "hergelte" híveit, hogy a kormány álháborúkat vív, álproblémákról beszél. Feltették a kérdést, hogy a migránskérdés kezelésére, az eddigi gazdasági eredmények megóvására vagy nemzeti szuverenitásunk fenntartására gondolt-e Vona Gábor.
A KDNP úgy látja: arra törekszik a Jobbik vezetője, hogy egykori szavazói számára szavazatmaximalizálással igazolja létét és pálfordulását.

Botka megélhetési minimumot akar bevezetni

A megélhetésre, a munkavállalók jogaira, a választási együttműködés lehetőségére, illetve a kormányzat adócsökkentési, béremelési intézkedéseire fókuszáltak a pártok május elsejei megszólalásaikban. Az MSZP megélhetési minimumot vezetne be, a DK szerint létrejön a demokratikus ellenzéki pártok összefogása a jövő évi választáson, a Jobbik pedig szabadabb és igazságosabb Magyarországot sürgetett. A Fidesz a munkavállalókat kedvezően érintő intézkedéseket emelte ki.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a párt budapesti, városligeti rendezvényén azt mondta, megélhetési minimum bevezetésére van szükség. "Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt!", "Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét!" - hangoztatta a szocialista politikus, Szeged polgármestere, aki szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre.

Vona Gábor: Az európai bérunió a cél

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett foglalt állást, és fontosnak nevezte a párt változását. Ezt azzal magyarázta a Jobbik május 1-i budapesti rendezvényén a Hajógyári-szigeten, hogy ami nem változik, az elpusztul. Az európai béruniót a párt egyik legfontosabb célkitűzéseként jellemezte, szerinte a bérek felzárkóztatása nélkül Magyarország ki fog ürülni.

Gyurcsány Ferenc: Jövőre létrejöhet az összefogás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni és a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz, "ha törik, ha szakad". A párt városligeti majálisán azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök téved, ha azt gondolja, az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele.

Gyurcsány és Juhász a Ligetben kampányolt

Ellenzéki pártok képviselői a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) által szervezett fórumon, a budapesti Városligetben arról beszéltek, hogy meg kell szüntetni a munkavállalók kiszolgáltatottságát 2018-tól, rendezni kell a sztrájktörvényt, általánossá kell tenni az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, vissza kell állítani a szakszervezeti jogokat, valamint a minimálbér emelése mellett általános béremelésre is szükség van.                                                                                                        
A fórumon felszólalt Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Ander Balázs, a Jobbik képviselője és Gyurcsány Ferenc mellett Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese is, aki a megoldandó problémák közül fontosnak nevezte, hogy biztonságos, kiszámítható munkahelyek legyenek, a munkavállalók ne "éhbérért" dolgozzanak, valamint szerinte a közszféra bérét is rendezni kell.
Szintén ezen a rendezvényen szólalt fel Karácsony Gergely, Párbeszéd társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, aki azt mondta, ha 2018-ban kormányváltás lesz, akkor egyfajta megállapodást kell kötni arról, hogy Magyarország hosszú távon hogyan akar fejlődni.
Juhász Péter, az Együtt elnöke a fórumon azt mondta, a többkulcsos adórendszer bevezetése a bérből és fizetésből élők érdeke. A megoldandó feladatok közül kiemelte: vissza kell állítani a munkavállalók érdekképviseleti szerveinek jogosultságait, valamint a szakszervezeti képviselők jogi védelmét.                                                                                                                    
Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője is az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesülését, a sztrájktörvény rendezését és a munkavállalók kiszolgáltatottságának megszüntetését hangoztatta. A Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor által a pártok rendezvényein elhangzottakra reagálva a KDNP azt közölte, Gyurcsány Ferenc úgy tesz, mintha nem lett volna meg a lehetősége, hogy Magyarországot jó irányba és felelősen vezesse, de elmulasztotta. Hozzátették: "már-már nevetséges", hogy a "porondmester" szerepében tetszelegve még az ellenzéki összefogást is képes volt egy személyben bejelenteni.


Vona Gábor szavaira válaszul azt írták, a pártelnök azzal "hergelte" híveit, hogy a kormány álháborúkat vív, álproblémákról beszél. Feltették a kérdést, hogy a migránskérdés kezelésére, az eddigi gazdasági eredmények megóvására vagy Magyarország nemzeti szuverenitásának fenntartására gondolt-e Vona Gábor.

Magyarhirlap.hu