Az ellenzéki pártok bírálták Orbán Viktor brüsszeli beszédét

2017.04.26

Az MSZP, a Jobbik és a DK bírálta Orbán Viktor szerdai brüsszeli beszédét; a miniszterelnök az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szólalt fel, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt. A Fidesz ugyanakkor azt írta, a kormányfő azért küzd, hogy megvédje Magyarországot.

Az MSZP közleménye szerint "szégyenteljes hazugságspirálba került" a miniszterelnök Brüsszelben.
Kicsúszott a lába alól a talaj Európában, aminek "látványos és világos bizonyítéka volt", hogy az Európai Néppárt képviselői is élesen kritizálták például a felsőoktatási, valamint a civiltörvényt - olvasható a pártnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A szintén szocialista Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor a korrupció védelmében lépett fel. Az MSZP-s EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett, hogy a CEU-t és a civil szervezeteket célzó támadások, valamint a "nemzeti konzultáció" égisze alatt folyó "EU-ellenes" kampány miatt kellett ismét napirendre tűzni a magyarországi politikai helyzetet.
Niedermüller Péter sajtótájékoztatóján - amelynek hangfelvételét a DK juttatta el az MTI-hez - úgy vélekedett, hogy jó eséllyel fokozódik majd a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti konfliktus, ami árt a társadalomnak.


A DK-s EP-képviselő hangsúlyozta: nincs szó Magyarország elleni támadásról, csupán a kormány politikájának elutasításáról.
A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor "brüsszeli színjátéka" a kettős beszéd, a maszatolás és a felelőtlen politika egyvelegének mintapéldája volt.
Az ellenzéki párt szerint nem külföldön kell kiteregetni a "szennyest", vagyis megvitatni Magyarország belső kérdéseit. Bár a miniszterelnök konstruktív egyeztetésről beszélt és a politikai kultúrát kérte számon a brüsszeli vezetőkön, Magyarországon éppen ő az, aki "bolsevik módszerű, arrogáns hatalomgyakorlása során" nem ad teret ennek - vélekedtek.
A kormányfő - nem először - "egy teljesen felesleges balhéba vitte bele" az országot, miközben megint nem ejtett egyetlen szót sem "a magyar népet érintő egyik legégetőbb kérdésről", a hazai és az uniós bérek közti szakadék csökkentéséről - hangsúlyozta a Jobbik.
A Fidesz a Jobbik közleményére úgy reagált, hogy az ellenzéki párt most is elárulja a nemzeti érdekeket. Felháborítónak és a Jobbik-szavazókat is kijózanítónak nevezték, hogy az ellenzéki párt a nemzeti érdekek védelme helyett azokat a magyar embereket támadja, akik éppen ezt teszik Brüsszelben.


"Ha a Jobbik nem árulta volna el a nemzeti érdekeket a pénzért és a hatalomért, akkor nekik is ott lenne most a helyük" - írták, hozzátéve: Orbán Viktor éppen azért küzd Brüsszelben, hogy megóvja Magyarországot a migránsok betelepítésétől és Soros György nyomásgyakorlásától. A Jobbik azonban ismét Soros és Brüsszel érdekében szólalt meg - vélekedtek.

MTI