AZ ISZLÁM ÁLLAM ISMERT RADIKÁLIS HITSZÓNOKA LEHET A LONDONI MERÉNYLŐ

2017.03.23

A brit sajtó úgy tudja, hogy a szerdai londoni merénylő az Iszlám Állam terrorszervezet jamaicai származású brit toborzója és radikális térítője, Abu Izzadeen volt. 


  • Mégsem ázsiai származású a londoni merénylő, hanem az Iszlám Állam egyik ismert hitszónoka.
  • A rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást, bár akkor még nem ismerték az elkövető kilétét.
  • A jamaicai származású brit iszlamista férfit az egyik legradikálisabb hitszónokként tartották nyilván Londonban.
  • Abu Izzadeent 2015. novemberében Lőkösházán is elfogták, később küldték vissza Nagy-Britanniába.
  • A londoni merényletben négyen haltak meg, köztük a merénylő és egy rendőr is.
  • Magyar áldozatról nem tud a Külügyminisztérium.

Tévesnek bizonyultak azok a feltételezések, hogy egy ázsiai származású férfi követte el a londoni merényletet - jelentették angol lapok. Az elkövető Nagy-Britannia egyik legveszélyesebb imámja, az Abu Izzadeen nevű hitszónok volt. A brit születésű, jamaicai származású férfi Trevor Brooks néven született, azonban nevet változtatott, miután áttért. A fővárosban az egyik legradikálisabb hitszónokként és ISIS-követőnek ismerték. A férfi tagja volt a 2006-ban terrorizmus miatt betiltott Al Ghurabaa csoportnak - írta a 888.hu.


A jamaicai származású brit iszlamista hitszónokot 2015. novemberében Lőkösházán is elfogták, miután egy lökösházai határátkelőhelyen nem tudta magát igazolni, csupán egy korán volt nála. -írta portál.

A londoni rendőrség egyelőre nem ismerte el hivatalosan, hogy a londoni merénylő Abu Izzadeen volt. A másodgenerációs bevándorló jamaicai származású volt, azonban a szigetországban radikalizálódott.

Földi László szerint a Londonban történteknek a szakértő szerint szimbolikus üzenete van. Egyrészt ma március 22-e van, egy évvel ezelőtt történtek a brüsszeli merényletek, másrészt egyszerre két helyütt követték el a merényleteket. Horváth József biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak még az elkövető azonosságának nyilvánosságra kerülése előtt elmondta, hogy ami a brit fővárosban történt egyértelműen terrortámadás, ami most éppen London szívét érte.

KÉT CIVIL ÉS EGY RENDŐR AZ ÁLDOZAT, DE SOK A SÚLYOS SÉRÜLT

Helyi idő szerint fél három után érkezett a hír, hogy lövöldözést hallottak a brit parlamentnél épületénél. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót - mondta.

Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet.

A gázolásban legalább ketten meghaltak, a sérültek száma húsznál is több lehet. Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba. Sajtóbeszámolók szerint sok a súlyos sérült, a támadó négykerék meghajtású autójával ugyanis nagy sebességgel hajtott fel a járdára.

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

A szerdai londoni események pontosan egy évvel azután történtek, hogy Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson öngyilkos merényleteket követtek el dzsihadisták. A két támadásban harminckét ember halt meg, és több mint háromszáz megsebesült.

THERESA MAY EGYÜTTÉRZÉSÉT FEJEZTE KI

A brit miniszterelnök együttérzését fejezte ki a szerdai londoni merénylet áldozataival, illetve hozzátartozóikkal. A brit kormányfőt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről - közölte szerdán a miniszterelnök hivatala. "A miniszterelnök és a kormány lélekben e megdöbbentő incidens halottjaival és sérültjeivel vannak, valamint azok családjaival" - áll a kormányfő hivatalának közleményében.

A brit nép biztonsága a kormány legfőbb prioritása - mondta a merénylet után Amber Rudd belügyminiszter a Sky News televízióban sugárzott rövid felvételen.

"A brit nép együttesen fog dolgozni, hogy legyőzze a közös értékeink - a demokrácia, a tolerancia és jog uralma - ellen fellépőket" - mondta a miniszter. Ezeket az értékeket, amelyeket a parlament intézménye testesít meg, soha nem fogják lerombolni - tette hozzá.

AZ AMERIKAI ELNÖK TELEFONON HÍVTA A BRIT KORMÁNYFŐT ÉS SEGÍTSÉGET AJÁNLOTT

Donald Trump együttérzését nyilvánította ki Theresa May-nek néhány órával a merénylet után. A telefonbeszélgetésben az amerikai elnök ismételten elítélte a terrorizmust és kormánya maradéktalan és mindenre kiterjedő segítségét ajánlotta fel. Állást foglalt Rex Tillerson külügyminiszter is, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tanácskozásának házigazdája volt szerdán. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: "elítéljük e szörnyűséges erőszakos cselekedeteket, függetlenül attól, hogy zavart elméjű egyének, vagy terroristák követték-e el, hiszen az áldozatok szempontjából ennek nincs jelentősége".

Az amerikai külügyminisztérium már röviddel a támadások híre után jelezte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a londoni fejleményeket. Mark Toner szóvivő arra intette a Londonban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék el a Westminster környékét. Donald Trump elnök nagyobbik fia, ifjabb Donald Trump Twitter-bejegyzésben ostorozta London polgármesterét, Sadiq Khan pakisztáni származású brit politikust, aki tavaly ősszel egy nyilatkozatban arra utalt, hogy a londoniak már hosszú ideje kénytelenek együtt élni a terrorfenyegetéssel.