Betiltották a gyermekházasságot Németországban

2017.06.02

Németországban törvényt hoztak a gyermekházasság tilalmáról. Minderre azért volt szükség, mert a migrációs válság miatt megemelkedett a házasságban élő fiatalkorúak és gyerekek száma az országban.

Csak 18 év felett köthetnek házasságot

A szövetségi parlamentben, a Bundestag-ban péntek hajnalban elfogadott törvény kimondja, hogy Németországban csak 18 éven felüliek köthetnek házasságot.

Illusztráció
Illusztráció

Ezzel megszűnt az a szabály, hogy 16 vagy 17 évesen is lehet házasságot kötni, ha a partner felnőtt, és az illetékes családjogi bíróság hozzájárul a frigyhez.

Érvénytelen lesz a külföldön kötött házasság, ha az egyik fél 16 év alatti

Továbbá automatikusan érvénytelenné válik valamennyi külföldön létrejött házasság, ha 16 év alatti személlyel kötötték. A 16 és 18 éves kor között külföldön kötött házasságok esetében a családjogi bíróság dönt. 

A házasság felbontásától csak kivételes esetben tekinthet el, például életveszély kialakulásának megelőzése érdekében, vagy ha a házassági kapcsolatba fiatalkorúként belépett személy már felnőtt és nem kíván kilépni a kapcsolatból. 

A törvényt a kormánypártok - a jobbközép CDU/CSU és a szociáldemokraták, a SPD - képviselőinek szavazataival fogadták el. Az ellenzéki pártok - a Baloldal, a Die Linke és a Zöldek - szerint a kormány javaslata elfogadhatatlanul általánosító, és nem alkalmas a gyermekházasság problémájának kezelésére.

1475 házasságot kötöttek, amiben legalább az egyik fél fiatalkorú

Kormányzati adatok alapján Németországban tavaly 1475 olyan külföldön kötött házasságot tartottak nyilván, amelyben van 18 éven aluli fél. Ezek között 361 házasságban az egyik vagy mindkét házastárs 14 éven aluli gyermek.

A tényleges szám ennél nagyobb lehet, mert az állam nem mindig értesül az egyházi - például muzulmán egyházi személyek előtt kötött - házasságokról, de a gyermekházasság így sem tömeges jelenség.

Origo.hu; MTI