Bíróság elé áll a 444.hu hazug riportere

2017.10.24

Még májusban járta be a történet a sajtót, miszerint a 444 egyik munkatársa, Halász Júlia videót szeretett volna készíteni a Fidesz konzultációs országjárásának budapesti állomásáról a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Halász szavaival a következő történt:

Szabó László követett a folyosóra, becsukta a terem ajtaját és fenyegetően megállt mögöttem. Mikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rám támadt, kicsavarta a telefont a kezemből és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanúsított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam.

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

Szabó László az újbudai Fidesz tagja természetesen tagadta az esetet. Halász Júlia feljelentést tett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást. A Fidesz is fenyegetőzött feljelentéssel, de arról írtak a lapok, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint nincs bírósági eljárás folyamatban, nincs nyomozás a videós ellen. Szabó László viszont mégis tett végül feljelentést, csak türelmesen kivárt: a Budai Központi Kerületi bíróság két hónappal az eset után, júliusban rendelte el a nyomozást.

Ennek folyományaként, ahogy arról a mai Magyar Idők ír, Halász Júliának rágalmazás miatt kell ma bíróság elé állni.

Tehát a Halász feljelentésére indult vizsgálatot bűncselekmény hiányában megszüntették, Szabó feljelentése büntetőperig jutott.

A lap a cikkében azt írja, a rágalmazás a Btk. szerint két év szabadságvesztéssel is büntethető, amennyiben azt aljas indokból vagy célból, nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követik el. 

Szabó fő bizonyítéka egy videó felvétel, amit a kormánypárti Pesti Srácoktól foglaltak le a nyomozóhatóságok.

A Pesti Srácok arról írt, hogy ez bizonyítja, hogy Szabó nem volt erőszakos, hiszen Halász volt erőszakos a felvétel szerint. A cikkükben még néhány a fideszes fórumon megjelent szemtanúra hivatkoznak.