Börtönnel fizethet a mocskolódásért a szocialista polgármester

2017.05.29

Hat év után elégtételt kaphatnak azok az ajkai pedagógusok, akik politikai nézeteik miatt nem csak elveszítették állásukat a helyi iskolában, hanem mindezek után még meg is alázta őket a település polgármestere, amikor nyilvános sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "a szakmailag leggyengébbek álláshelyét szüntették meg". Schwartz Bélát - akinek becsmérlő, becsületsértő megnyilvánulásai miatt megszámlálhatatlan alkalommal kellett már bíróság elé állnia - első fokon 80 nap fogházra ítélte kijelentéseiért az Ajkai Járásbíróság a napokban. Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, amit kimondtak az indulatos megnyilvánulásai során szavakban, kifejezésekben nem válogató, ellenfeleit előszeretettel mocskolódó szocialista városvezetőre.

Bár Schwartz Bélát manapság sokan már csak "feljelentgető Bélának" nevezik Ajkán - feljelentéseinek, pótmagánvádas indítványainak ugyanis se szeri, se száma , sorra jelentgeti fel politikai ellenfeleit, de még a helyi cégvezetőket, a Népszavától jobbra álló sajtóorgánumokat és azok újságíróit - a vádlottak padját is gyakran koptatja. Országos sajtóérdeklődést váltott ki, amikor több száz ember előtt, nyilvános rendezvényen, színpadról szónokolva a Fideszes politikusokat "mangalicának, moslékosnak, alsó- felsőtáskás pitonnak" nevezte és más becsületükbe gázoló vádakkal illette. De bögyében voltak, illetve vannak a nem szocialista érzelmű pedagógusok és azok családtagjai is. Nem csoda, hogy a 2011-es leépítésekkor éppen az ő státuszuk szűnt meg a tanári karban, ezek után joggal vélték azt politikai tisztogatásnak.

A legutóbbi tárgyaláson a tanácsvezető bíró nem kímélte a polgármestert, aki idegesen reagált az elhangzottakat, olyannyira, hogy még rendre is kellett utasítani. Még az ítélethirdetést sem akarta végighallgatni, mivel azonban a vádlottnak ez kötelező, azt közölte a bíróval: akkor viszont "csak röviden" indokoljon...

A tárgyalóteremben Schwartz egészen elképesztő módszereiről hullt le a lepel. Többek közt kiderült, hogy képes volt Stolár Mihály akkor még önkormányzati képviselőt azzal zsarolni, hogy édesanyja a 49 többi kitüntetett pedagógussal együtt csak akkor kaphatja meg az egyébként neki is méltán kijáró kitüntetést, ha a fia, azaz Stolár úgy szavaz a közgyűlésben, ahogy azt a polgármester elvárja.

Stolár Mihály egyébként éppen az ehhez hasonló ügyek miatt vonult vissza a közéletből. Míg ő maga tűrt, amíg lehetett, amikor már a családja sem volt szent, megelégelte az erőt, és lelket próbáló harcokat.

Schwartz Bélát tehát aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt való rágalmazás, becsületsértés miatt már több ízben mondták ki bűnösnek. Azzal, hogy a saját önkormányzati lapjában tollba mondta újra a korábbi becsmérlő szavakat, csak rosszabbított a helyzetén. A bíróságnak is bebizonyította - az ő szemében a jogi elmarasztalás falra hányt borsó.

Az állásukat vesztettek máig járják kálváriájukat. Van, aki végleg elhagyta a pályát, más tíz kilométereket autózik naponta a munkába, mert Ajkán pedagógusként nem tudott volna elhelyezkedni. Négyen az okozott lelki sebekért, meghurcoltatásért feljelentették Schwartz Bélát.

Bár a perek első és másodfokon rendre elmarasztalták a polgármestert, ítélték pénzbüntetésre, illetve próbára bocsátásra, ezeket az ítéleteket a Kúria hatályon kívül helyezte. Schwartz persze mit sem tanult ezekből a határozatokból, az Ajkai Szóban szépen megismételte becsmérlő gondolatait, melyekért Stolár Mihály ismét feljelentette. Ennek az ügynek a végére tett most pontot első fokon az Ajkai Járásbíróság. De minden megy tovább a bejáratott úton. A polgármester az ítéletet nem fogadta el, pedig alig negyed millió forinttal megválthatná a börtönnapokat. Ez az összeg eltörpül amellett, amit az elmúlt 6-8 évben perekre, ügyvédekre költött a főállású városvezető, ha költött. Felvetődik ugyanis a kérdés, vajon miből fizeti a summás számlákat Schwartz Béla, a saját zsebéből vagy esetleg a város kasszájából?

pestisracok.hu