Botka körül tovább fogy a levegő

2017.03.28

Egyre több szocialista politikus keveredik bele ilyen-olyan módon a Szeviép-botrányba.

Újabb kapcsolat derült ki a baloldal és az alvállalkozók százait csődbe vivő Szeviép Zrt. között - írja a Magyar Idők. A lap korábban beszámolt arról is, hogy körülbelül félmilliárd forintot keresett a társasághoz köthető két kft. azon, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2007-től kezdődően Szegeden és Békéscsabán is ezektől a cégektől bérelte iro­dáit.

A Magyar Idők most megtudta: az MVH szegedi kirendeltségét abban az időben Géczi József Alajos volt szocialista országgyűlési képviselő sógornője, Géczi Lajosné vezette.Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az MVH szegedi kirendeltsége 2006 végéig ráadásul egy olyan állami tulajdonú épületben működött, ahol az MSZP megyei és városi szervezete is bérelte irodáit. 2007 januárjában költöztek át abba az irodaházba, amelyet nem sokkal korábban Botka László polgármester, az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltje társaságában avattak fel. Az irodaházat egyébként az egyik cégvezető tulajdonában lévő Szeviép Investment Kft. építette fel, az MVH is ennek a cégnek fizetett ki majdnem 400 millió forintnyi bérleti díjat. Az MVH békéscsabai kirendeltségét néhány héttel később egy másik Szeviép-vezér által birtokolt kft. tulajdonában lévő irodaházba költöztették be, itt a bérleti díj összege körülbelül 100 millió forintot tett ki.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Szabó Bálint, a Szeviép-ügy károsultjainak, a cég egykori alvállalkozóinak ügyvédje korábban azt mondta, hogy a több mint 11 milliárd forintos tartozást maga után hagyó szegedi vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában.

A Szeviép felszámolását 2010-ben rendelték el, a cég ekkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forintnál is több pénzzel. A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd forintot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is tart a cégvezetőkkel szemben.


Magyaridok.hu ; 888.hu