Botka üzent Lázárnak: kormányváltás után nem lesznek kancellárok az egyetemeken

2017.04.14

Botka László nem hagyta szó nélkül a Vásárhelyi tévében készült Lázár János interjút. A Miniszterelnökséget vezető miniszter - aki egyúttal Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője - a többi közt beszélt a Soros György egyeteme körül zajló helyzetről, és ehhez kapcsolódóan arra is rákérdeztek nála, mit gondol arról, hogy a szegedi egyetem is kiállt a CEU mellett. A kancellária miniszter szerint ez azt jelenti, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. Szeged szocialista polgármestere és az MSZP miniszterelnök-jelöltje pénteken az MTI-nek jelentette ki, kormányváltás után az egyetemeken nem lesznek kancellárok

A Vásárhelyei Televízióban vendégeskedett csütörtökön Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szegedi egyetem CEU melletti kiállásról azt mondta:

Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik.

Lázár János kifejtette, hogy a

magyar kormánynak Soros Györggyel nem az egyetem, hanem a bevándorlás miatt van nézeteltérése. Két erő áll szemben egymással Európában: az egyik meg akarja szervezni, a másik meg akarja állítani a bevándorlást. Mi meg akarjuk állítani, Soros György és barátai, illetve a hozzájuk csatlakozó, többnyire baloldali politikai erők pedig meg akarják szervezni. A magyar határvédelem miatt kialakult egy konfliktus: míg mi mindent megteszünk, hogy megvédjük a határainkat, és megakadályozzuk, hogy migránsok árasszák el hazánkat és Európát, különböző országok és Brüsszel nyomást gyakorol ránk, hogy engedjük át a migránsokat, akiket majd - valamilyen kvóta vagy válogatás alapján - szétosztanak Európában. Soros György pedig civil szervezeteket küld, hogy a bevándorlókkal kooperálva megpróbálják a magyar törvényeket kijátszani és elérni, hogy az uniós fórumokon a magyar jogi határzárat megbuktassák. Talán nem túlzok, ha azt mondom, Európa történelme itt zajlik a magyar határon, így érthető, hogy az egymással szemben álló erők nálunk csapnak össze a legerősebben.

Hozzátette, a "kormánynak támogatásra és segítségre van szüksége ahhoz, hogy Brüsszellel fel tudja venni a harcot és meg tudja védeni a magyar érdekeket... A következő 3-4 hónapban nagyon sok támadást fogunk kapni, minden ügyet - köztük a CEU-t is - arra fognak felhasználni, hogy nyomást gyakoroljanak Magyarországra annak érdekében, hogy beengedjük a déli határainkon a bevándorlókat, nyugatról pedig fogadjunk vissza, akiket ideküldenek. Ezt a nyomást kell kivédenünk, ami a választópolgárok támogatása nélkül nem sikerülhet, fogalmazott Lázár.

KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN AZ EGYETEMEKEN NEM LESZNEK KANCELLÁROK

Egy esetleges 2018-as kormányváltás után az egyetemeken nem lesznek kancellárok és nem lesznek politikai kinevezettek - ezt már Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint "a politika végre békén fogja hagyni az iskolákat".

Addig is biztosítom a Szegedi Tudományegyetem diákjait és tanárait, hogy szabadságukat minden erőmmel meg fogom védeni

- hangsúlyozta a jelölt, hozzátéve, az Orbán-kormány brutálisan oktatásellenes politikát folytat.

Forrás: Vásárhelyi Televízió/MTI; Fotó: Segesvári Csaba

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...