BOTKÁT NEM ÉRDEKLIK A SZEVIÉP-KÁROSULTAK

2017.04.01

Rendőrökkel vezettette el pénteken a szegedi közgyűlés üléséről a Szeviép-károsultak jogi képviselőjét Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere, és nem volt hajlandó átvenni a bajba jutottak petícióját. Közben újabb bizonyíték került elő a csődbe jutott cég és a szegedi önkormányzat kapcsolatára: a város 2010 májusában kétmilliárd forintot fizetett ki a társaságnak.

Botrány tört ki pénteken a szegedi közgyűlés ülésén, ahol a Szeviép-ügyben kialakult vita közepette a károsultak jogi képviselőjét bilincsben vitették el a városházáról. Szabó Bálint előzőleg a karzatról játékpénzt szórt a képviselőkre, és azt követelte Botka László MSZP-s polgármestertől, hogy vegye át a károsultak petícióját, amit a politikus nem tett meg. Ehelyett rendőröket hívott, az egyenruhások megbilincselték és a kapitányságra vitték Szabót, majd közel három órára fogdába zárták. A megyei rendőrség közleményben tudatta: Szabó ellen garázdaság és rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás.

Ezzel szemben a jogász lapunknak azt állította, hogy őt semmivel nem gyanúsították meg, és ki sem hallgatták. Szabó a történteket úgy kommentálta, hogy ma bebizonyosodott: Szeged maffiaváros, ahol a maffiafőnök Botka László. - Az MSZP-s polgármester az általa befolyásolt szegedi rendőrséggel teljesen törvénytelenül vitetett el, és milyen érdekes: a fogdám ajtaja kettő perccel a közgyűlés vége után nyílt ki - hangsúlyozta Szabó.

Forrás: SzegedMA, Kovács Ferenc

A kárvallottak jogi képviselőjét bilincsben vitették el a városházáról

Az üggyel kapcsolatban Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője egy sajtótájékoztatón azt mondta: napnál is világosabb, hogy a Szeviép-ügyben "Botka László a hunyó". - Most, amikor tiltakoznak az emberek, azt is láthatjuk, milyen a Botka László szerint elképzelt demokrácia: bilincsben viteti el azokat, akik őt kritizálják - fogalmazott.

Szabó Bálint lapunkkal közölte: dokumentumokkal igazolható, hogy a szegedi önkormányzat 2010 májusában - az 1-es villamos vonalának felújításával összefüggésben - négy részletben, de egy napon összesen kétmilliárd forintot fizetett ki a Szeviépnek, vagyis hazudik Botka László, amikor azt mondja, hogy az önkormányzatnak semmi köze nincs a céghez.

Botka László a közgyűlésen azt állította, hogy a Szeviép milliárdos megrendeléseket kapott a fideszes kormányoktól és önkormányzatoktól. Az MSZP sajtófőnöke szintén azt hangoztatta, hogy a Szeviép Fidesz-cég. Nyakó István szerint a cég a Fideszhez köthető Vegyépszer alvállalkozója volt, és 1998 és 2002 között a Fidesz-kormány 28 állami szerződést kötött vele.

A szocialisták annak ellenére próbálják a Fideszhez kötni a Szeviép-csoportot, hogy 2008 és 2010 között a társaság vezetője P. László volt, aki Ujhelyi Istvánnak, az MSZP európai parlamenti képviselőjének is üzlettársa volt egy másik vállalkozásban. Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi frakcióvezetője pénteken hangsúlyozta, hogy 2006 és 2010 között Szeged gazdasági és politikai életét egy olyan csoport határozta meg, amelynek tagja volt Ujhelyi István, Szentgyörgyi Pál ­MSZP-s gazdasági alpolgármester és a ­Szeviép-csoport egyik tulajdonosa. Szavai szerint ők döntöttek a beruházásokról, a támogatásokról, és azok nem születhettek volna meg Botka László tudta és beleegyezése nélkül. Nógrádi kifejtette: azért fog dolgozni, hogy az a 433 vállalkozás, amely földönfutóvá vált a Szeviép-ügy miatt, valamilyen állami segítséget kapjon.

Emlékezetes, 2010 nyarán rendelték el a Szeviép felszámolását, amely akkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. Szabó Bálint korábban úgy fogalmazott: "nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek [...] elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz vándoroltak". 2013-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, az eljárás jelenleg is tart.

VOLT PÁRTTÁRSA TÁMADJA TÓTH BERTALANT

Fenntartja korábbi állítását Komáromi Tibor, a pécsi MSZP volt tagja, amely szerint Tóth Bertalan, a szocialisták jelenlegi parlamenti frakcióvezetője tudott a megyeszékhely buszflottájának eladásáról - írta a Figyelő. Komáromi nem érti, Tóth miként maradhat a pozíciójában. A többmilliárdos üzlet lényege: a Pécsi Közlekedési Zrt. 2,2 milliárd forintért adta el 150 járműből álló buszparkját, majd a közlekedési eszközöket visszabérelte a vevőtől. A NAV 780 millió forintra büntette a PK Zrt.-t. (MI)

Magyaridok.hu;