Brüsszel megszívatta az autósokat

2017.04.08

Pénteken már mindenki okmányait ellenőrzik a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán.

Egy péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban - írja a Hirado.hu.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő 

AlapIlyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor.

A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, azonban befelé valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

A letenyei autópálya-határátkelőn azt tapasztalta az MTI munkatársa, hogy kilépéskor az úti okmányokat először a magyar rendőrök ellenőrizték a számítógépeken, majd az okmányokat átadták a horvát kollégáiknak, akik szintén elvégezték az ellenőrzést. Torlódás csak azért nem alakult ki, mert gyér volt a forgalom.

Pénteken több határátkelő helyen is fennakadást okozott az új rendelet.

A rendőrség honlapján azt írta: Románia felé a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőhelyen kifelé a személyautóknak és a buszoknak fél, a kamionoknak három órát kell várakozniuk, a belépő oldalon az autósok fél-, a buszok egyórás sorra számíthatnak.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a Gyula-varsándi határátkelőhelyen a Magyarországról kilépő oldalon öt teherszállító járműnek közel húsz percet kellett várakoznia a kilépésre.

A személyforgalom a kilépő oldalon gyorsabban zajlott, három személyautó és egy biciklis öt perc alatt jutott át a határon. Befelé ugyanennyi idő alatt engedtek be három személyautót. A csomagtartót mind ki-, mind belépésnél megnézték, ahogyan az okmányokat is ellenőrizték ki- és belépésnél is. Magyarországra való belépésre reggel nyolc órakor legalább 15 kamion várakozott.

Az autósok többsége még nem hallott az erre vonatkozó európai uniós rendeletről.

Egy kárpátaljai férfi, aki átlagosan két-három naponta jár át Magyarországra, az MTI kérdésére egyetértett a szabályozás szigorításával, mivel véleménye szerint ezzel a módszerrel jobban kiszűrhetőek azok, akik "tilosban járnak", vagy a rendőrség keresi őket.

Egy másik autós a várakozási idő növekedésére számít Záhonynál, elmondása szerint az okmányok hosszabb ideig tartó ellenőrzése miatt valószínűleg megnő majd a várakozási idő, ami elsősorban az amúgy is csúcsidőnek számító délutáni órákban és hétvégén okozhat torlódásokat a határállomáson.

Az ORFK közleményében azt írta: a rendőrség felkészült az európai uniós rendeletben meghatározott új, kötelező ellenőrzés végrehajtására. Ugyanakkor azt kérik, hogy aki Magyarországról a schengeni térségen kívülre kíván utazni vagy onnan akar beutazni, az ne a megszokott időben, hanem - a várhatóan hosszabb ellenőrzési idővel számolva - korábban induljon el, az ellenőrzési helyhez közeledve készítse elő a szükséges okmányokat (az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt), s időben győződjön meg okmányai érvényességéről.

https://888.hu/article-brusszel-megszivatta-az-autosokat