Dzsihádot hirdető hitszónokokat tiltottak ki Dániából

2017.05.02

Dánia két évre beutazási tilalmat rendelt el hat, gyűlöletre uszító külföldi hitszónokkal szemben - közölte a koppenhágai bevándorlásügyi- és integrációs minisztérium kedden.

A tárca közleménye szerint a feketelistázásnak "világos jelzésnek" kell lennie: "Nem látjuk szívesen Dániában, a demokráciánkat és a szabadság- illetve emberi jogokat megtestesítő értékeinket aláásni kívánó fanatikus hitszónokokat".

Az érintettek közül öten muszlimok: ketten szaúdiak, illetve egy-egy amerikai, kanadai és szíriai is van köztük. A feketelistán szereplő hatodik egy Terry Jones nevű iszlám-ellenes lelkész az Egyesült Államokból. Jones egy elkülönült keresztény csoporthoz tartozik, és 2011-ben Korán égetéssel hívta fel magára sajtó figyelmét.

A koppenhágai jobbközép kormánykoalíció harcot hirdetett a vallási fanatizmussal szemben, és egy feketelistát készített a gyűlöletre uszító, ismert hitszónokok névsorával, miután egy 2016 elején sugárzott, bűncselekményekre szólító imámokat bemutató dokumentumfilm országos botrányt kavart Dániában. A dán parlament nagy többséggel támogatta a kormány intézkedését.