Egyetlen néppel sem bántak el gonoszabbul, mint a magyar néppel

2017.06.03

Gulyás Gergely tartott beszédet Várpalotán a közelgő trianoni gyásznap alkalmából.

Nagy reménységgel nézhet a jövőbe az a nemzet, amely még Trianont is túl tudta élni" 

- mondta az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke pénteken a Rákóczi Szövetség nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott központi megemlékezésén Várpalotán.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: nem szabad, hogy csak a Trianon felett érzett gyász és fájdalom legyen örök, hanem a reménységnek is annak kell lennie. A fideszes politikus hozzátette: a trianoni békediktátum ismerete nélkül nem érthető meg Magyarország második világháborús szerepvállalása, a szomszédos államokban végrehajtott nemzetiségellenes atrocitások, a kitelepítések. De még a rendszerváltoztatás és a minket körülvevő országokhoz fűződő viszonyunk, alkotmányos identitásunk és annak részeként a határon túli magyarságért viselt örök felelősségünk is csak 1920. június 4-ének kiindulópontjából érthető meg - idézi a politikust az MTI.

A Trianonhoz vezető útról, abban a magyarság felelősségéről és az általunk elkövetett hibákról, a Nagy-Magyarországon belüli nemzetiségekkel szembeni mulasztásunkról is lehet és érdemes eszmét cserélni. Az Országgyűlés alelnöke szerint azonban azt határozottan kijelenthetjük, hogy egyet kell értenünk Francesco Nitti, a Trianon idején hivatalban volt olasz miniszterelnök szavaival:

Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja alelnöke arról beszélt, hogy a nemzet nem elavult fogalom.

egyetlen néppel sem bántak el gonoszabbul, mint a magyar néppel, egyetlen országot sem kínoztak meg és marcangoltak szét és raboltak ki jobban." 

- mondta.

A tartás, amit a nemzethez tartozás ad, nem pótolható, a hiánya az egyén, valamint a közösség szintjén is kiütközik. Magyarságunk megélése, az együvé tartozás nem maradi, nem nacionalista és nem kirekesztő, mert a nemzethez való tartozás hűség, erő és alázat" 

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nemzeti összetartozás napja mellett a kettős állampolgárságról szóló törvényről is megemlékezett, amelynek több mint 950 ezer új magyar állampolgár köszönhető.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: szövetségük nagy hangsúlyt fektet a fiatalok közötti kapcsolatok ápolására, a történelmi események felidézésére. Elhangzott: a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetség programja keretében 129 Kárpát-medencei középiskola több mint 5500 diákja utazik legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához. Mellettük 200 diaszpórában és a Kárpát-medencei mélyszórványban élő magyar fiatal utazik a csíksomlyói búcsúra a zarándokvonattal.

Két kiállítás is nyílt a várpalotai Trianon Múzeumban: Az elpusztíthatatlan - lerombolt magyar köztéri emlékművek a Kárpát-medencében 1918 után, valamint Zaránd Domokos, az irredenta magyar vándor címmel.

888.hu

https://888.hu/article-egyetlen-neppel-sem-bantak-el-gonoszabbul-mint-a-magyar-neppel