Egymást akarják kifúrni: háború tört ki Gyurcsány és Botka között

2017.05.07

Eddig a kormányt ostorozták, most viszont egymással háborúzik az MSZP és a Demokratikus Koalíció.

Botka László, a szocialisták és Gyurcsány Ferenc, a DK miniszterelnök-jelöltje úgy kiabálnak kígyót-békát egymásra, mint kormánypárt és ellenzék szokott választási kampány idején. Pedig elvileg mindkét ellenzéki erőnek ugyanaz a célja: leváltani az Orbán-kormányt. Most mégis úgy tűnik, mintha egymást akarnák kifúrni.

- Egyszer csak megérkezett Botka László, és az MSZP felrúgott minden korábbi megállapodást. Tárgyalást ígért és márciusra közös ellenzéki listát, de egyik sem valósult meg. Egymillió új szavazót ígért, de egyet sem hozott - sorolta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a konfliktusok okait.Gyurcsány Ferenc a párt elnöke pedig azt rótta fel az MSZP vezetőjének egy kaposvári fórumon, hogy "Botka többet gyurcsányozik, mint orbánozik".

Botka László sem fogta vissza magát. Azért támadta Gyurcsányt, mert nemrég azzal állt elő, hogy Putyin orosz elnök zsarolja Orbánt. - Gyurcsánynak távoznia kell a politikából, ha nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról - vélekedett Botka. - Egy NATO-tagország miniszterelnökét azzal vádolni, hogy az oroszok markában van, és zsarolják valamivel - ennél súlyosabb vádat a világpolitikában meglehetősen nehéz elképzelni. Én pusztán csak annyit mondok, hogy Gyurcsány Ferenc lesz szíves ezt bizonyítani. Ha ezt nem teszi meg, akkor Orbán Viktor a győztes, mert innentől kezdve, ha bármiféle konkrét ügy kiderül, akkor Orbán mutogathat visszafelé - mondta Botka az ATV-ben.

- Már-már hagyománya van annak nálunk, hogy a baloldal egymással van elfoglalva. Ez a megosztottság a kormánypártokat erősíti, hiszen a választók szemében vajon mennyire tűnhet erős kormányváltó erőnek egy egymással marakodó ellenzék! Itt most viszont másról is van szó, a nyilvánosság előtt zajló veszekedéssel pont a kormánypárttól szeretne szavazatot szerezni az MSZP - mutatott rá az összefüggésekre Győri Gábor politológus.

- A DK szavazótábora nagyon elkötelezett, onnan alig szavaznának át az MSZP-re. A kormányból kiábrándult választópolgároknak viszont most azt akarják üzenni, hogy a szocialistáknak nincs közük Gyurcsány Ferenchez: ha a kormányváltásra szavaznának, nem csak a sokakat megosztó volt kormányfőt választhatják Orbán helyett - vélekedett a szakértő.

Ekkora a támogatottság

Századvég adatai szerint a kormánypártok támogatottsága jelenleg 32 százalék a teljes népességen belül, Az MSZP 12, a DK 4 százalékon áll. A Tárki friss kutatása szerint a teljes népesség körében a Fidesz 32-33 százalékon áll, az MSZP 10, a Demokratikus Koalíció pedig 5 százalékos támogatottságot tudott felmutatni.

Blikk.hu