Egyre aggasztóbb a brit terrorhelyzet

2017.03.29

A brit Sky News szerint több mint négyszáz brit állampolgár ment Szíriába, hogy ott csatlakozzon valamelyik terrorszervezethez. Ezeknek az iszlamistáknak a több mint fele a hírszerzési jelentések szerint már vissza is tért a szigetországba, ami óriási biztonsági kockázatot jelent. 

fotó:AFP
fotó:AFP

Tony Long, a Scotland Yard egyik korábbi vezetője szerint a brit hatóságoknak komoly problémát okozhat az a több száz visszatelepült ember, akik azért hagyták el pár éve a szigetországot, hogy csatlakozzanak valamelyik terrorszervezethez Szíriában vagy Irakban.

Ezek az emberek képzett fegyveresek. Bár nem kaptak annyira jó képzést, mint egy, a NATO kötelékében harcoló katona, de sokkal több ütközetben vettek részt, mint a legtöbb brit haderőben szolgáló katona"

- mondta a szakértő.

fotó:AFP
fotó:AFP

Long szerint ezek a képzett harcosok a tudásukat visszaviszik Nagy-Britanniába is. Elmondása alapján a brit rendőröknek és a titkosszolgálatoknak a jogi korlátozások miatt különösen bonyolult ezeket az embereket megfigyelnie.

Bár a Sky azt írta a belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva, hogy a visszatért potenciális terroristák száma négyszáz fő, többen ezt keveslik és úgy gondolják, hogy ez a szám jóval magasabb lehet. 

A dzsihadisták döntő többsége a 2015-ös év végén kezdett el visszaszivárogni Európába a migránsválság közepette. Az állhatott a távozásuk mögött, hogy az oroszok támogatta szír hadsereg és a nyugati hatalmak által megsegített iraki haderő komoly területeket szerzett vissza, destabilizálva az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet helyzetét.

A brit hatóságoknak ötlete sincs, hányan is mentek Szíriába és hányan jöttek vissza"

- mondta még tavaly a Telegraphnak adott interjújában Chris Phillips, a terrorelhárítók korábbi vezetője.

A szakértő arra alapozta állítását, hogy számos olyan módon lehet bejutni az országba, hogy az illető megússza az ellenőrzéseket.

(Breitbart)

888.hu