Egyre több jele van annak, hogy Brüsszel szeretne beleszólni az adópolitikába

2017.04.26

-jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ez egy olyan terület, ami meghatározó eleme az ország jövőjének, hiszen a gazdaságpolitika alapját képezi. Egy jó adópolitika mellett, ami a mi szempontunkból az adócsökkentést jelenti, egy fejlődő és erősödő Magyarországra tehetünk szert - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, az Orbán-kormány első intézkedései közé tartozott a különadók kivetése bizonyos szektorokban, hogy a terheket ne csak a magyar adófizetők viseljék. Brüsszel már ekkor kifogásokat emelt, és a mostani lépések is részint ide vezethetők vissza. A legkisebb területeken - például a pálinkafőzés adómentessége - is eljárásokat indított Brüsszel.

Figyelemre méltónak nevezte, hogy amikor megjelenik a migrációs kérdés, mindig akkor indul támadás Brüsszelből, így ilyenkor jelenik meg az adópolitika kérdése is. Ezt a területet is meg kell védeni - mondta az államtitkár, aki szorgalmazta, hogy minél több állampolgár töltse ki a konzultációs kérdőíveket.

Csak akkor lehet megvédeni az adópolitikát, ha a magyar emberek mellette állnak - hangoztatta.

Végleg ki kell mondani, hogy az adópolitika nemzeti hatáskörben van, alapvetően mi határozzuk meg, és nem lehet azt tenni, hogy amiért e bevándorlás kérdésében nézeteltérésünk van, támadást indítanak ellenünk egy teljesen más területen - ismételte meg.

Természetesen vannak olyan szabályok, melyek egész Európára vonatkoznak, de ezeket egyre inkább kiterjesztően kezdi értelmezni az Európai Unió. A csatlakozási szerződést azzal a tudással és abban a hiszemben írtuk alá, hogy a magyar gazdaságpolitikát Magyarország fogja uralni, ennek pedig alapvető eszköze az adópolitika - érvelt

Nemzetek Európájáról kell beszélnünk, és nem egy olyan Európáról, melyben feloldódnak a nemzetek. Nem erre szerződtünk. Az Európai Unió egy jó dolog, de meg kell őrizni, hogy az egy nemzetekre épülő közösség legyen, és Európában a nemzeteknek meghatározó szerepe legyen, nem lehet a nemzeteket eliminálni - szögezte le.

Az államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt: eddig több mint 300 ezren válaszoltak a kormány nemzeti konzultációs kérdéseire postán, az interneten pedig több mint 50 ezren. A kérdéssort május 20-ig lehet visszaküldeni.

Hirado.hu