Elfogadta az EP ballib többsége a hazánkat elítélő határozatot

2017.05.17

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerda délután 393 igen szavazattal 221 nem ellenében. Ennek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Az MSZP-sek megszavazták a hazaárulással egyenértékű határozatot, a jobbikosok viszont nem. A kormánypártok szerint torz, valóságtól elrugaszkodott a határozat, amellyel nyomást akarnak gyakorolni hazánkra a bevándorláspolitikában.


A javaslatot a liberális, a zöldpárti, valamit a radikális baloldali pártfrakciók nyújtották be az áprilisi plenáris vita nyomán. A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, és most a parlament igazságügyi bizottságának elő kell készítenie egy szavazást arról, hogy elinduljon-e a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését indítványozó eljárás. Ilyen büntetést még egyébként egyetlen tagállam ellen sem érvényesítettek, ha pedig végigviszik, akkor az azzal fog járni, hogy a magyar kormány elveszti a szavazati jogát az Európai Tanácsban.

Megijedni persze nem kell, hsizen most még csak az eljárás előkészítésének elindításáról van szó, a végső döntéshez még a tagállamok kormányainak többségére is szükség van, ami pedig nem valószínű, hogy összejön. A dolog inkább csak egy üzenet a magyar kormány számára. A határozat - amelyet a balliberális képviselők mellett a Fidesz pártcsaládját adó néppártiak egy része is megszavazott - arra kéri Magyarországot, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, Vonja vissza a lex CEU-t, vonja vissza a civil szervezetek elleni törvényjavaslatot.


A KORMÁNYPÁRTOK SZERINT A VÁLASZTÁST IS BEFOLYÁSOLHATJA

A valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg felszólítja az EP alapjogi szakbizottságát, hogy készítsen különjelentést Magyarországról. A vizsgálat várhatóan legalább fél évet vesz igénybe, a jelentés tehát nem sokkal a magyar országgyűlési választások előtt fog elkészülni, így alkalmas lehet azok befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra - írták a Fidesz-KDNP EP-képviselői.

Szégyenletesnek tartjuk és elítéljük, hogy a magyar baloldali képviselők kezdeményezték és megszavazták ezt a nemzeti érdekeinket alapvetően sértő határozatot. Üdvözöljük ugyanakkor, hogy a bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a baloldal hazug rágalmait és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben

- fogalmaznak. Ahogy a múltban is minden esetben, a magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre a Bizottsággal. Az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén - jelezték a képviselők.

AZ MSZP-SEK KONKRÉTAN ELÁRULTÁK A HAZÁJUKAT

Bár korábban Ujhelyi István határozottan állította a Mandinernek: nem szavazná meg az EP-ben, hogy a 7. cikk alapján szankcionálják Magyarországot, hanem csak a néppárti frakcióból akarná a Fideszt kizáratni, a Mandiner szerdán azt írta: az MSZP európai parlamenti képviselői támogatni fogják a baloldali EP-frakciók erről szóló közös indítványát. A szavazás után Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő hosszú, lelkendező közleményt adott ki, amelyben többek között azt írta:

Ezzel a határozattal a magyarok óriási többségét jelentő itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyernek az orbáni önkény elleni harcunkhoz: választott képviselői útján most egész Európa üzeni Orbánnak, hogy vége a 'pávatáncnak', nem tűrik tovább egy demokrácia- és EU-ellenes diktatúra fokozatos kiépítését az Unión belül.

Jávor Benedek (Párbeszéd) EP-képviselő pedig hasonlóan derűs hangulatú kommünikét adott ki, amelyben például azt írta:

Az európai intézmények eddiginél határozottabb fellépése gátat szabhat a demokratikus jogállam lebontásának, ezzel pedig éppen a magyar polgárok jogait, szabadságát és biztonságát védi meg az azokat veszélyeztető Orbán-kormánnyal szemben. Itt az idő megállítani Orbán Viktort!

A JOBBIKOSOK NEM TÁMOGATTÁK

Balczó Zoltán közleménye szerint mindhárom jobbikos EP-képviselő elutasította az állásfoglalást, és a 7. cikk elindításáról szóló külön szavazáson is nemmel voksolt. Balczó azt írta:

A "Magyarországi helyzetről" az Európai Parlament frakciói két állásfoglalási indítványt nyújtottak be. Az egyiket a négy balliberális képviselőcsoport közösen jegyezte, a másikat a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt nyújtotta be. A Jobbik képviselői mindkét indítványt, amelyek a liberális dogmák alapján a magyar migránspolitikát támadják, elfogadhatatlannak ítélték meg.

Pestisracok.hu