Elképesztő mértékű tanárhiány várható Németországban, mert sok a migráns gyerek

2018.02.01

Németországban már most sincs elegendő tanár, de a helyzet csak rosszabbodni fog a következő években. 2025-re akár 35 ezer tanár is hiányozhat csak az általános iskolákból - áll egy friss tanulmányban.

A tanulmányt a Bertelsmann Alapítvány hozta nyilvánosságra szerdán. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy 2025-re akár 105 ezer új tanárra is szükség lehet, ha nem változik a jelenlegi helyzet.

A jelenlegi tanárképzés nem elégíti ki az igényeket, mivel a következő hét évben csak 70 ezer diák fog végezni tanárként az egyetemeken. Ráadásul a következő években 60 ezer tanár mehet nyugdíjba. Csak az általános iskolákban már most 2 ezer megüresedett tanári állás vár a munkavállalókra.

2026 után azonban valamelyest javulhat a helyzet az elöregedő társadalomnak köszönhetően.


A tanárok 40 százaléka jelenleg részmunkaidőben dolgozik. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy növeljék a részmunkaidős tanárok munkaóráit, valamint részben az is megoldást jelenthet, ha a nyugdíjas tanárokat tovább alkalmazzák.

Németország 2015-ben 8 500 tanárt vett fel csak azért, hogy a migráns gyerekeket oktassák. A folyamatosan érkező illegális bevándorlóknak köszönhetően egyre több tanárra van szükség. Már egy 2016-os felmérés is azt mutatta, hogy Németországban minden ötödik gyerek bevándorló hátterű, és a számuk tovább fog emelkedni.

888.hu