Erdő Péter: a keresztben nem a halál, hanem a remény jeleit látjuk

2017.04.15

A szenvedés még nem üzenet, de ha az a szeretet kifejeződése Isten iránt, aki viszontszeret, hiszen feltámasztotta Krisztust, akkor az már valóban ünnep. A keresztben éppen ezért nem a halál, hanem a remény jelét látjuk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Vállalni kell a szenvedést - ami nem azt jelenti, hogy önmagában is érték lenne, hanem csak akkor, ha a másik ember és az Isten iránti szeret fejeződik ki általa"

- nyilatkozta Erdő Péter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A bíboros szerint mindez rendkívül erős üzenetet jelent a mai ember számára, hiszen nem a fizikai kényelmetlenség, nem a fáradság vagy akár a fájdalom a legnagyobb rossz a világon, "s tudni kell, az ember nemcsak pillanatnyi jó közérzet kedvéért él, hanem örök hivatása van. Vagyis egy nagyobb összefüggésben érdemes látni az életünk mozzanatait."

Erdő Péter

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az interjúban kitért arra, hogy az embert korról korra változó viszonyok között kell tisztelni és megszólítani. Ma audiovizuális korában élünk, mondják, ez visszahat magára az emberre is: nehezebben vonatkoztat el, alkot fogalmakat, vállalkozok elvont érvelésre és következtetésre, olvas végig hosszú szöveget. Helyette szinte jelképekben, rövid jelenetekben, nagy érzelmi hatású szimbólumokban szeretünk kommunikálni, mégpedig igen gyors ütemben. Ez a világ azonban nem idegen a kereszténységtől, már a kezdet kezdetén is a szimbólumok ereje segítette a hit terjedését - mondta Erdő Péter.

Erdő Péter beszélt a keresztényeket napjainkban sújtó üldözésről is:

Sok helyen egészen vad formában is megjelenik ez, és fontos, hogy egy test vagyunk, nem lehet megsebezni az egyik tagot sem anélkül, hogy az egésznek ne fájjon"

- fejtette ki, majd hozzátette, hogy

csupán szerény emberi eszközeink vannak a segítségre, de ezekkel mindenképp élni kell."

https://888.hu/article-erdo-peter-a-keresztben-nem-a-halal-hanem-a-remeny-jeleit-latjuk 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...