EU és migrációellenes miniszterelnöke lehet Csehországnak

2017.10.21

Elkezdődtek a képviselőházi választások Csehországban, ahol október 20-án és 21-én szavazhatnak az arra jogosultak. A legnagyobb esélyesnek az Andrej Babis vezette ANO mozgalom tűnik, ám a nagy kérdés valójában az, hogy mekkora lesz a párt győzelme, illetve hogy hogyan alakul majd az új koalíció. Babis azt is bejelentette, nem támogatja az EU-integrációt, az euró bevezetését és a migrációval kapcsolatban is kemény kritikákat fogalmazott meg.

Csehországban pénteken és szombaton tartanak képviselőházi választást, amelynek legnagyobb esélyese az ANO mozgalom. A választásokon induló nagyobb támogatottságnak örvendő pártok többsége a kampányban azt állította, hogy elutasítja az együttműködést a párt vezetőjével, Andrej Babissal, úgyhogy kimondottan érdekes lesz, hogy akkor most megújul-e a jelenlegi, hárompárti kormánykoalíció, melyik lesz a második erő, illetve mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a mozgalommal és kormányfőnek elfogadni Andrej Babist, aki egyébként nem zárta ki, hogy mozgalma választási győzelme esetén hajlandó lenne újra kormánykoalícióra lépni a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD). Előrejelzések szerint egyébként parlamenti erővé válhat a Tomio Okamura által vezetett, radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia, és ha ez így lesz, tovább erősödhet az az érzés, hogy a régióban teljes jobboldali fordulat zajlik.

JOBBOLDALI FORDULAT VÁRHATÓ

Jobb- és szélsőjobboldali megerősödés várható és Európai Unió-, elitellenes felhang érződik a levegőben a parlamenti választások kapcsán. Ez annak tudható be, hogy mindenki tudja, az eredmények drasztikus változásokat hozhatnak a csehek, illetve Brüsszel közötti kommunikációban, illetve a migránskérdésben. Nagy valószínűséggel a brüsszeli migrációs intézkedésekkel szembeni kritika fogja dominálni az elkövetkezendő időszakot, valahogy úgy, ahogy azt az osztrák választások kapcsán is tapasztalhattuk.

Az emberek drasztikusan mást gondolnak a migrációról, mint amit ők a saját irodájukban elképzelnek.

- erről Pócza István, a Századvég vezető kutatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ezt az is bizonyítja, hogy Andrej Babis egy csütörtöki televíziós vitában elutasította az európai integráció elmélyítését és az euró bevezetését az országban.

Szükség van arra, hogy az EU-ban a kormányfőknek és az államfőknek legyen döntő befolyása, és ne a brüsszeli hivatalnokoknak. Meggyőződésem, hogy az eddiginél aktívabbnak és kezdeményezőnek kell lennünk.

- hangsúlyozta.

A legutóbbi, 2013-as választások óta a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) vezette kormánykoalíció, a Sobotka-kormány vezeti az országot. A koalíció másik tagja az Andrej Babiš üzletember alapította ANO 2011 (ANO), illetve a Keresztény és Demokrata Unió - Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL). Felmérések azt mutatják, hogy ha mindhárom eddigi koalíciós párt bejutna a parlamentbe, akkor valószínűleg meglenne az újabb kormányalakításhoz szükséges többsége, de most már az ANO vezetésével. A cseh választásokon egyébként országos listák nincsenek, a Képviselőház 200 tagját 14 több képviselőt állító választókerületben választják. Ezek egyenként 5-25 képviselőt delegálnak a parlamenti alsóházba. A szavazás nyílt listás és arányos. A szavazók legfeljebb négy jelöltre szavazhatnak a választott listán. A parlamenti küszöb öt százalék, ennyit kell szerezni országos szinten egy-egy pártnak, hogy bejusson a parlamentbe.

PS.HU, MTI, DAILYMAIL.