Újabb agyrém: Fejkendő viselésére kérik az osztrák nőket

2017.04.27

Országszerte heves felháborodást keltett Alexander Van der Bellen államfő azon kijelentése, hogy minden nőt meg kell kérni, a vallási okok miatt fejkendőt viselők iránti szolidaritásból maga is viseljen fejkendőt.

A liberális zöldpolitikus szerdán nyilvánosságra hozott beszédében kifejtette, hogy eljön az az idő, amikor az iszlamofóbia miatt minden nőt meg kell kérni a fejkendő viselésére. Alexander Van der Bellen a bécsi Európai Unió Házban még márciusban tartott pódiumbeszélgetésen elmondta, hogy a német megszállás idején a nem zsidó származású dánok a zsidókkal való szolidaritásuk miatt maguk is felvették a sárga csillagot.

A Kurier csütörtöki számában hosszan cikkezett arról, hogy az államfőt alig pár hónapja választották meg, és máris óriási hibát vétett. A Die Presse szerint az államfőnek a megszólalásai előtt át kellene gondolnia mondanivalóját, ahogyan ezt eddig tette.

Ez egy integrációpolitikai ámokfutás. Az államfőnek inkább segítenie kellene a fejkendőviselés által elnyomott nők harcát az iszlám férfiak korlátozásai ellen"

- fogalmazott Herbert Kickl, FPÖ-s politikus.

Van der Bellen később a Facebookon próbált meg magyarázkodni, többek között azt írta, hogy a fejkendőviselők megbélyegzése ellen akart szót emelni, hiszen meglátása szerint egyre inkább nyílt ellenszenvnek vannak kitéve Ausztriában.

Nem vagyok nagy barátja a fejkendőviselésnek, Ausztriában szólásszabadság van és a nőknek joguk van eldönteni, hogy mit hordanak. Örüljünk, hogy nincs nagyobb problémánk, mint a fejkendő viselésének kérdése"

- mondta.

Az osztrák kormány közben új csomagot fogadott el, melynek keretében a közterületeken megbüntethetik azokat, akik elfátyolozzák az arcukat.