Féláron vehette meg a full extrás Audit Gaskó a szövetségtől

2017.03.29

A vasutas-szakszervezet értesülései szerint egy autókereskedő nemrég 8,59 millió forintért hirdette meg azt az Audi A6-ot, amelyet Gaskó István tavaly 4,8 millióért vásárolt az általa vezetett VDSZSZ Szövetségtől. Gaskóék most száznyolcvanmilliós ingatlanjukat árulják.Újabb feljelentést tett ismeretlen tettes ellen nemrég Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás elnöke, mivel tudomására jutott, hogy a jelenleg is Gaskó István korábbi Liga-elnök által vezetett VDSZSZ Szövetség egy fővárosi ingatlanának eladására készül. Amint azt korábban megírtuk, a VDSZSZ Szolidaritás és a Szövetség közt jogvita zajlik, miután ugyanis a Szolidaritás éléről leváltották Gaskót, a Szövetség (amely tagságának egyébként mintegy kilencven százalékát a Szolidaritás adta) vezetése döntött a szakszervezet kizárásáról. A Szolidaritás bírósághoz fordult, és a Fővárosi Törvényszék első fokon már megállapította, hogy a kizárás jogszerűtlen volt. A Szolidaritás új vezetése szerint a Szövetség működése - mivel "érdekvédelmi tevékenységet egyáltalán nem végez" - immár csak a még meglévő vagyon felélésére irányul, "kihasználva a pillanatnyi helyzetet, amíg a Szolidaritás nem tud kontrollt gyakorolni tevékenységük fölött.
Most, a hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentés indoklásában Halasi Zoltán beszámolt arról, hogy a Szövetség megbízást adott ingatlanközvetítőknek a tulajdonát képező, XVI. kerületi, Rákóczi utcai (információink szerint közel száznyolcvanmillió forint értékű) ingatlan értékesítésére. Ezt egyébként annak idején a Munka Világa Alapítvány adományozta a szövetségnek, oktatási központ létesítésére. "Az ingatlan értékesítése soha nem volt napirenden, ezért feltételezzük, hogy a hirtelen fellépő eladási szándék mögött az áll, hogy a Szövetség likvid forráshoz jusson, még azelőtt, hogy a Szolidaritás visszanyeri tagsági jogait" - fogalmaznak a feljelentésben.


Néhány nappal később a szakszervezet kiegészítette feljelentését, időközben ugyanis tudomásukra jutott egy újabb, pikáns információ a Szövetség vagyongazdálkodásával kapcsolatban. A Szövetség vagyonát képező Audi A6-ot tavaly májusban vásárolta meg Gaskó István, és a 4,8 milliós vételár miatt már akkoriban felvetődött a gyanú, hogy "a szervezet kárt szenvedett el, és a hűtlen kezelés tipikus esete áll fenn". A minap pedig értesültek arról, hogy a gépkocsit egy autókereskedő meghirdette eladásra, 8,59 millió forintért. A hirdetésben - ahol a fotók, illetve a rajtuk szereplő rendszám egyértelművé teszi, hogy az említett Audiról van szó - az olvasható, hogy a "kiváló állapotú, full extrás" jármű tartozékai között van például éjjellátó asszisztens, masszírozó ülés, hűthető kesztyűtartó és állítható combtámasz is, a kilométeróra állása pedig 199 ezer.
Gaskó István Liga-elnöki működésével kapcsolatban egyébként újabb számlák kerültek nyilvánosságra, a Blikk számolt be arról, hogy milliókért vásárolt irodájába berendezési tárgyakat, és egy faliórára például háromszázhúszezret költött. Az ATV-ben ez utóbbiról Gaskó azt mondta, "ez nem drága, ez a legolcsóbb falióra ebben a kategóriában". A Hír Tv-ben közölte, azért kellett hatmilliót költeni függönyökre, mert a székházban nagyon sok ablak volt. "Nem volt ott semmiféle rongyrázás. (...) Szerettek oda bejönni, abba a központba a melósok, azok, akik oda tisztségviselőként jöhettek olajos bakancsban. Élveztek odajönni" - hangsúlyozta Gaskó. Szerinte ha egy szakszervezet különféle nemzetközi és hazai politikai szakszervezeti kapcsolatot tart, ott megjelennek magas rangú személyek, ott nem lehet "olajos padlóval és napórával várni őket".

Magyarhirlap.hu