Felkészületlenül érte a svéd rendőrséget a terrortámadás - egyesek még a gépfegyvert sem tudják használni

2017.04.23

A svéd rendőrség nem elég felkészült, hogy szembeszálljon a terroristákkal - írják a svéd lapok. A legtöbbször olyan alapvető eszközök hiányoznak, mint a golyóálló mellény, a megfelelő rádió adó-vevő, valamint hiányzik a megfelelő kiképzés is.

A svéd TT-hírügynökség azt írja, hogy a támadás után a helyszínre rendelt rendőrök felszerelése erősen hiányos volt. A járőrök általában kapnak úgynevezett könnyű védőmellényt, ám a jóval ellenállóbb mellényeket egymás között kell cserélgetniük.

Számos járőrt a terrorveszély ellenére is csupán kézifegyverével vezényelték ki az utcára, ugyanis nem képezték ki őket a svédek által használt MP5-ös gépfegyverek használatára

                                                                                               Fotó: AFP

A hírügynökség által megszólaltatott egyik rendőr kiemelte, hogy a felszerelésükben tapasztalható hiányosságok miatt úgy érezte ó, hogy nem tudja megfelelően ellátni a feladatát egy veszélyesebb helyzetben. Az idézett rendőr arról is beszámolt, hogy a nagyobb európai terrortámadások előtt szinte teljesen hiányzott a hasonló vészhelyzetek elhárításakor használatos speciális felszerelés. Azt csupán a közelmúltban kezdték el beszerezni, ám úgy tűnik, hogy ez nem halad elég gyorsan.

Erik Widstrand, a stockholmi terrortámadás alatt szolgálatban levő rendőrfőnök a svéd Dagens Nyheter című lap kérdésére elismerte, hogy nem állt rendelkezésükre elég golyóálló mellény. A rendőrfőnök igyekezett azonban megnyugtatni a publikumot, mondván ez egy extrém szituáció volt, és normál esetben van elég mellényük.

888.hu