Félmeztelenül tüntettek Marine Le Pen ellen

2017.05.07

A félmeztelen feminista aktivista csoportot akkor tartóztatták le, amikor Marine Le Pen ellen tiltakoztak a francia elnökválasztás második fordulójának napján. A Femen-tagokat őrizetbe is vették.

Öt nő rántotta le egy templom állványzatáról azt a transzparenst, amelyre azt írták: "Ha Marine hatalmon, Marianne kétségbeesésben". Az utóbbi név - Marianne - a francia szabadság nemzeti szimbólumára vonatkozik.

A francia elnökválasztás második fordulója estig tart, az előrejelzések szerint Emmanuel Macron legyőzi Marine Le Pent.

Megvannak az első adatok a francia elnökválasztás második fordulójáról. A választásra jogosultak 28,23 százaléka adta le eddig szavazatát. Ez így is elmarad az öt évvel ezelőtti arányhoz képest, akkor délig 30 százalékos volt a részvétel.

Közvélemény-kutatók a függetlenként indulóEmmanuel Macron győzelmét jelzik,a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a felmérések szerint kevésbé népszerű. Ám mivel a biztosnak látszó eredmény miatt a valószínűleg a vártnál kevesebben mennek majd el szavazni, ez a helyzet még akár a Nemzeti Front jelöltjének is kedvezhet.

Emmanuel Macron független jelölt, volt szocialista gazdasági miniszter szavaz a francia elnökválasztás második fordulójában. Macron liberalizációs gazdasági reformokat ígért a munkanélküliség csökkentésére és az európaiintegráció mélyítését szeretené,Le Pen viszont protekcionista gazdaságpolitikával és a nemzeti valuta visszavezetésével enyhítené a globalizáció hatásait, visszaszorítaná a bevándorlást és népszavazást írna ki azEurópai Unióból történő kilépésről.

Az urnákat 19 órakor zárják le, a nagyvárosokban viszont 20 óráig lehet szavazni, így az első hivatalos részeredmények 20 órától várhatóak.Origo.hu