Fia előtt is titkolta ügynök létét Horn Gyula, Harcos néven jelentett

2017.05.03

Harcos fedőnéven jelentett Horn Gyula a hatvanas években az állambiztonságnak!

EZ IS ÉRDEKELHETI:


Az egykori miniszterelnök eddig ismeretlen oldalát Ungváry Krisztián történész villantotta fel az Indexen megjelent cikkében, amelyben azt próbálja Horn példáján bemutatni, hogy milyen fontos az ügynökkérdés lezárása és a közelmúlt megismerése.

Eddig nem lehetett tudni Horn Gyula ügynökmúltjáról: Horn Gyula soha nem beszélt róla, az aktái sincsenek meg. Hornt még 1962 előtt, diplomáciai szolgálat alatt szervezte be Harcos fedőnévvel az akkori kémelhárítás III/II-es osztálya.

Horn ekkor Szófiában a magyar nagykövetségen dolgozott párttitkárként, és egy másik kollégája jelentéseiből derül ki, hogy Horn is hálózati személy volt, közös volt ugyanis a tartótisztjük.

Megkerestük a volt miniszterelnök fiát, ifj. Horn Gyulát, hogy tudott-e édesapja ügynökmúltjáról, mesélt-e neki kémelhárító munkájáról.

- Higgye el, semmilyen információm nem volt erről. Én is most értesültem erről a hírről, még a cikket sem olvastam - mondta tegnap a Blikknek Horn Gyula.

- Nem tudni, hogy a Horn munkadossziéja egyáltalán létezik-e, és ha igen, akkor hol található - az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában mindenesetre nincs nyoma - írta cikkében Ungváry, aki teljesen más dossziékban és jelentésekben bukkant rá Horn Gyula állambiztonsági múltjára.

A jelentések szerint Horn népszerű volt az ottani amerikai diplomaták körében, mivel elterjedt a hír, hogy "bátyját a szovjetek ölték meg 56-ban", ezért az egyik amerikai igyekezett megkörnyékezni Hornt. Horn be is számolt az ottani bizalmasának, Petrán fedőnevű ügynöknek, a követség tanácsosának, hogy az amerikai diplomata meghívta őt és családját egy görögországi kirándulásra.

A levéltárból egyebek közt ez az 1963-ban, Szófiában íródott jelentés került elő, a követségen szervezték be

- Az utazást nagyon veszélyesnek tartja, mert az amerikaiak nagyon durva módszerekkel dolgoznak és lehet, hogy őt egyszerűen nyomtalanul eltüntetik - olvasható Petrán jelentésében, aki nem festett túl jó képet a későbbi miniszterelnökről: fecsegőnek minősítette, és elárulta azt is, hogy italos állapotban tette mindezt.

Az, hogy hogyan alakult Horn amerikai diplomatával kapcsolatos kalandja, nem tudni. Horn a nyolcvanas években miniszterként már ő maga is olvashatta a titkosszolgálati jelentéseket, majd a rendszerváltás után 1994-ben MSZP-s miniszterelnökké választották. 2013-ban halt meg hosszú betegség után.

Lehel lemondott

A kommunista titko­s­szolgálat 1983-ban Filozófus fedőnévvel szervezte be Lehel Lászlót, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet mai vezetőjét - írta meg a Magyar Nemzet. Lehel László felfüggesztette elnöki tevékenységét.