A Fidesz-KDNP a 2014-es eredményénél is jobban szerepelne, ha most lennének a választások

2017.05.10

Az áprilisi mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártok versenyét, jelenleg harminc százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. Tehát az aktív belpolitikai viták ellenére is sikerült megőrizniük a kormánypár-toknak nagyjából 2,5 milliós szimpatizánsi táborukat - írta legfrissebb felméréseket összegző elemzésében a Közvélemény-kutatók.hu portál. 


A Jobbik támogatottságának kérdésében áprilisban sokkal inkább egyetértettek a közvélemény-kutatók, mint korábban: a párt támogatottsága a nyolc cég mérésében 10-14 százalék között volt. Egyes kutatások szerint a Jobbikra többen szavaznának, mint az MSZP-re, más kutatások szerint ez fordítva igaz. A Demokratikus Koalíció továbbra is 3-5 százalékos szimpatizánsi bázissal rendelkezik, míg az LMP 3-4 százalékon áll. Az Együtt és a Párbeszéd egyre inkább mérhetetlen pártnak számít. A Momentum Mozgalom támogatottsága csökkent, míg márciusban négy százalékra is mérték az új formációt, áprilisban 0-2 százalékra csökkent a bázisuk.
A legvalószínűbb listás választási eredményeket vagy más néven a biztos szavazó pártválasztókat nézve a Tárki mérte a legjobb eredményt a Fidesz-KDNP-nek: kutatásuk szerint a kormánypártok a voksok több mint felét (51 százalékot) kapnák meg egy most vasárnapi választáson. Jól szerepelnének a kormánypártok a többi kutatócég mérése alapján is, a Fidesz-KDNP az összes kutatás szerint valamivel jobban áll a 2014-es 44 százalékos eredménynél. Az MSZP az átlag alapján két százalékkal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve továbbra is nyolcszázalékos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Önállóan még a hatszázalékos DK-nak van esélye bejutni a parlamentbe, ugyanakkor az LMP a mérések szerint már nem érné el az ötszázalékos küszöböt, ahogy a többi kis párt sem.