Fokozódik az osztrák migránshelyzet

2017.04.12

Katharina Glawischnig bevándorlásügyi koordinátor szerint a kísérő nélkül érkező kiskorú migránsokat a nap 24 órájában felügyelni kell Ausztriában, de a tartományok eltérően értelmezik szabályokat.

Az osztrák szabályozás szerint az ifjúságvédelem alá tartozó kiskorúakat a nap 24 órájában el kell látni. A kísérő nélkül az alpesi országba érkező illegális bevándorlókra is ugyanezen szabályok érvényesek, azonban a tartományok eltérőképpen értelmezik kötelezettségeiket

Az is tartományonként változik, hogy a kiskorú menekültek számára milyen típusú képzés érhető el"

- mondta Katharina Glawischig, migránskoordinátor.


                                                                                    Fotó: AFP

Ausztriában a tartományok azt is másképp határozzák meg, hogy milyen mértékben támogatják a kiskorú migránsokat. Az állami szabályrendszer alapján a szállásadók legfeljebb 95 eurót adhatnak a bevándorlóknak naponta.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábban amiatt is sivalkodott, hogy az amstetteni migránsszállókon nem felügyelik a bevándorlókat, míg Alsó-Ausztriában este tíz és reggel hat óra között két gondozónak kell felügyelnie a gyerekek szálláshelyét.

Kritikus helyzetbe került nyugati szomszédunk, mivel 2015 előtt alig érkeztek illegális bevándorlók, ami miatt a legtöbb befogadóhely bezárásra kényszerült. A két évvel ezelőtt indult migránsválság hatására a hatóságoknak hatezer kísérő nélkül érkezett gyereket kellet elszállásolni, amire nem volt elég hely.

Jelenleg 4200 kiskorú bevándorlót látnak el Ausztriában, közülük kétszázan az alsó-ausztriai traiskircheni migránstáborban élnek. Ebben a központban 2015 végén még mintegy 1400 kiskorú menekültet kellett elhelyezni.

Az osztrák gyakorlat szerint amennyiben gyanú merül fel a menekültek valódi életkorával kapcsolatban, speciális vizsgálatokat végeznek el rajtuk. A vizsgálat során a testfelépítést, a másodlagos nemi jellegeket, a fogak állapotát ellenőrzik. Szükség esetén a csukló vagy a kulcscsont röntgenezésével állapítják meg, hogy tart-e még a növekedés. A vizsgálat eredményeképpen a lehetséges legalacsonyabb életkort határozzák meg.

A hatóságok szerint több mint negyvenezer menedékkérelmet adtak be a migránsok Ausztriában, ezek közül mintegy négyezer volt kísérő nélkül érkező kiskorúé. Csaknem ezer migráns hazudott az életkoráról a kérelem beadása során.

(MTI) 888.hu