Franciaország léphet ki következőleg az EU-ból

2017.04.17

A franciák még idén dönthetnek arról, hogy szeretnének-e EU-tagok maradni - ezt ígéri az egyik elnökjelölt, Marine Le Pen.


A nacionalista Nemzeti Front jelöltje már többször is megígérte, hogy ha elnök lesz, kiírja a referendumot, amelyen a franciák eldönthetnék, maradjanak vagy menjenek. Most azonban a politikusnő pontos tervet is közölt - írja az Express.

Eszerint elnökként Le Pen fél évvel a beiktatása után kiírná a népszavazást. Addig minden párt és hatóság megtehetné a szükséges lépéseket, a franciák pedig kielégítő tájékoztatást kapnának arról, hogy melyik döntésnek milyen következményei lehetnek. A referendum eredménye pedig kötelezné a kormányt a kilépésre, vagy éppen a maradásra.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP
Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Le Pen azonban nem csak a "Frexitről" írt honlapján: többek között azt is megígérte, hogy elnökként lehetőleg két hónap alatt szakítana a Schengeni egyezménnyel, és visszaállítaná a határellenőrzést, valamint beszüntetné az illegális migránsoknak nyújtott orvosi ellátások ingyenességét.

Mindezekre azonban kicsi az esély: a közvélemény-kutatások szerint nem Le Pen ünnepelhet a választások után, mert a centrista Emmanuel Macron tűnik a fő esélyesnek.

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...