Gulyás Márton gyakorlatilag „síkhülye”

2017.04.21

Onnan kapta a pofont Gulyás Márton anarchista festő-mázoló, ahonnan a legkevésbé számított rá. Egy balos politikai elemző publicisztikájában osztotta ki Gulyást és mindazokat a habókos ballib közszereplőket, akik az utóbbi időszakban azzal hülyítik híveiket, hogy a választási rendszer miatt nem váltható le a Fidesz. Ceglédi Zoltán elemzéséből viszont kiderül: a jelenlegi rendszer nem a Fideszt, hanem a győztest jutalmazza, és a mostaninál arányosabb választási rendszerben sem győzne jelen pillanatban az ellenzék.

A jelenleg hatályos, többségi választási rendszer egyértelműen torzít és a győztest jutalmazza - de nem a Fideszt. Arányos rendszerben pedig nem győzne az ellenzék - írta a HVG.hu-n megjelent publicisztikájában Ceglédi Zoltán politikai elemző. A balliberálisokhoz kötődő elemző úgy fogalmazott:

Bocsánat a durvaságért, de aki azt tényként közli, hogy "a mai választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt" meg "a Fideszre van írva a rendszer", az síkhülye. A normaszövegben nem az van, hogy "a Fidesz". Az van benne, hogy több szavazatot kell szerezni. Igen, a győztest igazságtalanul előnyben részesíti, de barátaim, hát ha ez a Fidesz, az azért van, mert rá szavaztak többen.

Indoka szerint nem a Fidesz, hanem a győztes visz mindent a jelenlegi választási rendszerben, az ellenzék pedig egy arányosabb szisztémában sem állna győzelemre. Viszont ha sikerülne megszólítani a bizonytalanok közül egymillió új szavazót, akkor leváltható lenne az Orbán-kormány.


Ceglédi Zoltán politikai elemző; Fotó: cegledizoltan.hu

Emlékezetes, az anarchista akcióiról elhíresült, legutóbb a Sándor-palotára festékkel támadó Gulyás Márton néhány napja az egyik CEU-tüntetésen bejelentette, választási mozgalmat indít, és az egyetlen célja, hogy az év végéig arányos választási rendszert kényszerítsenek ki. Egy év van a választásokig, de a meccs még nem lefutott. Ugyan a mostani ellenzéki pártoknak három évük volt, de nem tettek semmit. "Mint marhák a vágóhídon, gyalogoltok a kések felé" - fogalmazott Gulyás. Szerinte egyértelmű a képlet: vagy szabad verseny lesz, vagy velünk marad a Fidesz. Egyébként Gulyás Márton előtt az LMP-s Hadházy Ákos és az MSZP-s Molnár Zsolt is házalt már az arányos választási rendszerrel.

Ceglédi Zoltán cikkének végén kiderül, kinek szurkol (nem, mintha ezt eddig ne tudtuk volna), de így az előzőekben írt "síkhülyézése" még hitelesebbé válik:

A választási szabályokat ő biztosan nem fogja megváltoztatni, ezért a jelenlegi szabályok mentén kell elzavarni. Ez kivitelezhetetlen akkor, ha az ellenzék fele bojkottálja a választást, és akkor is, ha nem egészül ki egy új, tiszta, modern, liberális erővel a pártpolitikai kínálat. Az utcán megjelent mozgalom erre alkalmas lehet. Ne szúrjuk el hülyeségekkel! Aki kormányt akar váltani, az készüljön a választásra, ne a választási törvények hiábavaló megváltoztatását remélje, és ha bojkottot hirdet, akkor legyen azzal tisztában, hogy ettől nem fog megbukni Orbán Viktor. Pedig meg kéne.


Pestisracok.hu; HVG.hu

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.