Gyurcsány eltitkolt külföldi bankszámlája

2018.02.01

Újabb baloldali bankszámlabotrány: Gyurcsány Ferenc valótlan vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek, ugyanis elfelejtett abban megemlíteni több mint 150 millió forintot, amit egy osztrák bankszámlán tart - írta meg a Magyar Idők. Az MSZP volt elnökhelyettese, Simon Gábor ellen néhány éve egy hasonló eset miatt indult büntetőeljárás.

Több mint 150 millió forintot tartott az év elején az osztrák Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számláján Gyurcsány Ferenc - értesült a Magyar Idők. Úgy tűnik,

a Demokratikus Koalíció elnöke eltitkolta ezt az összeget, hiszen legfrissebb vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel ezt a pénzt.

A Schoellerbank AG egy exkluzív, magánkézben lévő pénzintézet, amely 1833 óta működik, a Handelsblatt felmérésén sorozatban hatodik alkalommal választották meg Ausztria legjobb elitbankjának.

Gyurcsány néhány órája közzétett 2017-es vagyonnyilatkozatában bruttó 747 878 forintos képviselői tiszteletdíján felül csak a családi vállalkozástól,

az Altus Portfólió Kft.-től származó nem egészen 223 millió forint osztalékot tüntette fel rendszeres vagy eseti jövedelemként.

Ugyanez a társaság 2016-ban 1,2 milliárd forint, míg az Altus Befektetési Zrt. 2015-ben 74 millió és 2014-ben 169 millió forintos osztalékot fizetett ki neki. Az egykori kormányfő emellett egy 50 négyzetméteres pápai lakást és a feleségével közösen vásárolt háromezer négyzetméteres kötcsei telket és a rajta álló 267 négyzetméteres házat vallott be az okiratban tavaly és idén egyaránt.

A vagyonmérlegben nem szerepel a képviselői tiszteletdíj havi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelés sem.

Gyurcsány Ferenc az adózott jövedelmét a nyilatkozatok szerint értékpapírba fektette, aminek árfolyamértéke 2016 és 2017 fordulóján valamivel több mint 641 millió, 2018 elején pedig 605 millió forint volt volt.

Simon Gábor is Ausztriát választotta

A Magyar Idők arra is emlékeztet, hogy nem Gyurcsány Ferenc az első a baloldalon, akiről kiderült, hogy jelentős összegeket tart külföldön. A szocialista Simon Gábor, aki Gyurcsány miniszter- és pártelnöksége idején az MSZP országos választmányát vezette, később pedig elnökhelyettes lett, 2014-ben bukott le.

Az azóta már bírósági szakba jutott büntetőeljárásban az ügyészség azt állítja:

2008 és 2012 között vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban Simon jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel, miközben ugyancsak

Ausztriában nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból 770 ezer eurót - körülbelül 240 millió forintot - helyezett el,és ez után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást sem.

A Simon-ügy kipattanásakor Gyurcsány Ferenc azt állította: a politikus számláján található pénzhez az MSZP-nek semmi köze.

Origo.hu

https://www.origo.hu/itthon/20180201-gyurcsany-ferenc-vagyonnyilatkozata-kulfoldi-bankszamla.html# 

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...