Gyurcsány: nem a DK-n múlik a kormányváltás (hát nagyon nem)

2017.04.25

Újra arról beszélt (most épp Miskolcon) a DK elnöke, hogy Orbánt sakkban tartják az oroszok. Az időközik tanulságát is levonta.

Gyurcsány Ferenc szerint nem a Demokratikus Koalíción (DK) múlik majd 2018-ben a kormányváltás - erről a párt elnöke a miskolci Vigadóban mintegy 400 ember előtt beszélt lakossági fórumon kedden. Az országgyűlési választásig vélhetően kevesebb mint egy év van hátra, és nem a DK-n múlik, hogy új kormánya legyen az országnak - tette hozzá.

Emlékeztetett az elmúlt hétvégi időközi választásokra. Mint mondta, Budapesten, Zuglóban "nagyon-nagyon" győzött a baloldali jelölt, aki "totális vereséget mért a Fidesz jelöltjére". Ugyanakkor Józsefvárosban ez nem sikerült, mert nem volt összefogás a demokratikus oldalon, megoszlottak a szavazók, pedig

győzhettünk volna ott is.

Magyarországnak szüksége van egy tisztességes, Európa-párti, demokratikus kormányra - jelentette ki Gyurcsány. Mint mondta, ember nincs hiba nélkül, a politikus is tévedhet, ugyanakkor esküje, tisztessége, becsülete és hűsége a hazájáé. Szólt arról, azt akarja, hogy Magyarország szabad legyen.

Orbán Viktort bírálva azt mondta, az az ember lett leginkább "oroszbarát", aki a rendszerváltás kezdetén a legélesebben oroszellenes volt. Szerinte a miniszterelnök nem ura a saját akaratának, "azt feltételezem, hogy a miniszterelnök zsarolható helyzetben van". A kormányfő

nem önöket képviseli, hanem Oroszországnak nyit utat Európa irányba.

Gyurcsány szerint Orbán a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében elszámította magát, a lépéssel már saját választótáborát is megosztotta. Mint mondta, Orbán ellenségeket kreál magának, ilyenek a migránsok, a civilek, a CEU vagy Soros György, mert szeret háborúzni. Pedig az emberek békét akarnak - jelentette ki a DK elnöke.

(MTI)