Gyurcsány szerint, minden eltörpül amellett, hogy végre leváltsák az Orbán-kormányt

2017.05.07

A DK hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében, több együttműködést, több és erősebb Európát akar, érjük utol Brüsszelt! - hangoztatta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök egy Európa jövőjéről szóló konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Budapesten, szombaton. A Fidesz, Gyurcsány Ferenc Európa jövőjéről szóló nyilatkozatára reagálva közölte: Brüsszel és a baloldal Európa jövőjét migránsok betelepítésével képzeli el.

Gyurcsány Ferenc szerint szükség van új Európai Alkotmányra, Európa és nemzeti identitást kifejező kettős állampolgárságra, közös európai határvédelemre, kül- és védelempolitikára, társadalombiztosításra, munkajogra és benne európai bérekre. Európa nyugati fele jobban él, és ezt szeretnénk elérni. Magyarország erősebb lett az EU tagjaként - szögezte le a DK elnöke. Újságírói kérdésre reagálva az MSZP miniszterelnök-jelöltjéhez, Botka Lászlóhoz fűződő viszonyáról azt mondta: a demokratikus pártok közötti véleménykülönbség eltörpül amellett a közös felelősség mellett, hogy végre leváltsák az Orbán-kormányt. A volt miniszterelnök Orbán Viktor állítólagos zsarolhatóságáról annyit mondott: ha a jelenlegi miniszterelnök elmegy az ezzel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésre, akkor ő is ott lesz. A 444 újságíróját egy újbudai fideszes rendezvényen állítólag fideszes helyi politikusok részéről ért inzultus kapcsán Gyurcsány Ferenc kijelentette: alávaló az, aki nem engedi be az újságírókat egy kampányrendezvényre.

Frank Engel EP-képviselő, az Európai Néppárt - Kereszténydemokrata frakciójának tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, a migráció nem krízis, hanem egy helyzet, amelyet meg kell oldani. Van elég probléma, ne akarjuk az EU-t is problémává tenni - tette hozzá. A Fidesz európai pártcsaládjához tartozó politikus üdvözölte, hogy a DK megpróbálja keresztülvinni azt az üzenetet, hogy az EU nem Magyarország ellen van. Hozzátette, hogy szeretné meggyőzni a fideszes európai parlamenti képviselőtársait, tanúsítsanak újra európai hozzáállást, és reméli, a magyarok rájönnek arra, hogy Európában nem minden rossz. Ideális esetben Magyarországot európai párti erő vezeti, legyen az a Fidesz, vagy más párt - jegyezte meg az európai politikus. A Soros Györgyre vonatkozó újságírói kérdésre megjegyezte, hogy az üzletembernek felelőssége van például azért, hogy a font elleni évtizedekkel ezelőtti támadás idején sok százan öngyilkosok lettek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy például oktatási intézményeket is támogat.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke, a zöldek európai szabadszövetsége képviselőcsoportjának tagja a sajtótájékoztatón kiállt a jelenleginél szorosabb integrációt jelentő Egyesült Európai Államok mellett, és hangsúlyozta, hogy a migráció problémájának megoldásából, a menekültek befogadásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét.

Számomra érthetetlen, hogy aki részt vett a vasfüggöny lebontásában, hogy kelthet most félelmet a menekültekkel szemben

jegyezte meg a politikus, aki fontosnak tartotta azt is, hogy Orbán Viktor ne csináljon bűnbakot az EU-ból.

Josef Weidenholzer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának alelnöke szóvá tette, hogy európai szintű, egységes bevándorláspolitikára van szükség, a dublini rendszer nem működik, a menekülteket el kell osztani. Az EU jövője - perspektívák - remények - veszélyek - 60 éves a Római Szerződés című konferenciát az Új Köztársaság Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-képviselőcsoportja szervezte.

GYURCSÁNY MIGRÁNSOK BETELEPÍTÉSÉVEL KÉPZELI EURÓPA JÖVŐJÉT

Gyurcsány Ferenc ma ismét egyértelművé tette, hogy Brüsszel és a baloldal Európa jövőjét migránsok betelepítésével és egy nemzetek nélküli "európai egyesült államokkal" képzeli el, ahol Brüsszel diktálhatná, hogy a magyar emberek kikkel éljenek együtt, mennyi rezsit és mennyi adót fizessenek - írja közleményében a Fidesz-frakció a Demokratikus Koalíció elnökének kijelentésére reagálva. Európának akkor van jövője, ha képes megvédeni a saját állampolgárait, a biztonságát és a kultúráját. Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája azonban nem erősíti, hanem gyengíti és veszélybe sodorja Európát. Ezért is fontos, hogy állítsuk meg Brüsszelt, és minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultáción - zárul a közlemény.

Forrás: MTI; PS.hu Fotó: MTI