Ha minden tagállam úgy járt volna el, mint Magyarország, nem lenne szükség szisztematikus határellenőrzésre

2017.04.19

Ha minden tagállam úgy járt volna el, mint Magyarország, akkor az EP-rendeletre nem lenne szükség - hívta fel a figyelmet Kósa Lajos.

A szisztematikus határellenőrzés azt jelenti, hogy az Európai Unió külső határain minden egyes ki- és belépőt ellenőrizni kell, az adatai alapján pedig vissza kell keresni az európai határellenőrzési rendszerben, hogy az illetőnek van-e joga a schengeni övezet határát átlépni - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője a Frakcióinfón, szerdán.

"SEM GÖRÖGORSZÁG, SEM OLASZORSZÁG NEM TELJESÍTI SCHENGENI KÖTELEZETTSÉGEIT. EZEK MIATT A JOGSÉRTŐ MAGATARTÁSOK MIATT OLYAN INTÉZKEDÉSEKRE KÉNYSZERÜL AZ EU, AMI MINDENKINEK HÁTRÁNYOS."

Mint mondta: Magyarország rendelkezik az egyik leghosszabb schengeni külső határral az Európai Unióban, ezeken a határokon mindenkit, aki közlekedik, meg kell állítani tekintet nélkül arra, hogy uniós állampolgár vagy sem.

Most is, hogy még nincs csúcsforgalom ezeken a határátkelőkön, már több órás várakozási idők alakulhatnak ki. Ez a nyári időszakban akár mindennapossá is teheti a torlódásokat az átkelőknél - jelezte.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: bár a magyar országgyűlés elfogadta azt a módosítást, amit az európai parlamenti és tanácsi rendelet követel, de ez bizonyos időszakokban nem kivitelezhető, ezért a Fidesz-frakció támogatja azt, hogy Magyarország mentességet kérjen a jogszabály alól a csúcsidőszakokra.

Ha minden tagállam úgy járt volna el, mint Magyarország, akkor az EP-rendeletre nem lenne szükség - hívta fel a figyelmet.

Kósa Lajos emlékeztetett: sem Görögország, sem Olaszország nem teljesíti schengeni kötelezettségeit. Ezek miatt a jogsértő magatartások miatt olyan intézkedésekre kényszerül az EU, ami mindenkinek hátrányos - húzta alá. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a migrációs krízis rossz kezelésének negatív hatásai érzékelhetőek a gazdasági kapcsolatokban és az áruforgalomban is.

Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a rendelet lehetőséget teremt arra, hogy a schengeni szabályokat be nem tartó államokban az Európai Határ- és Partvédelmi ügynökség beavatkozhasson a határvédelembe. Megjegyezte, hogy egyelőre ennek csak a jogalapja van meg, hiszen a Frontex állománya nem alkalmas arra, hogy akár csak egy kisebb szakaszon képes legyen beavatkozni.

Ahol a migrációs nyomás rendkívül erős a magyar hivatalokon, ahol az embercsempész bandák benyomulása veszélyezteti a magyar szervezetek működését, ott az előzetes személyellenőrzést is lehetővé teszik a munkatársaknál, ami szintén a védekezés és a megelőzés ügyét szolgálja.

A frakcióvezető beszélt a munkatörvénykönyv tervezett módosításáról is - amelynek vitáját kedden folytatta le a parlament -, kifejtve: a javaslat lehetőséget teremtene arra, hogy a kollektív szerződés az autóiparban rugalmasabb munkaszervezést írhasson elő, így a jelenlegi 12 helyett 36 hónapra állapíthatnának meg munkaidőkeretet. Szerinte ez kedvező a munkavállalóknak is, mert így egyenletes bérezésre számíthatnak.

Kitért továbbá a versenyképesség javítása érdekében benyújtott indítványra, amellyel - ismertette - alapvetően a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárásokat akarják rövidíteni, könnyíteni, esetekben ingyenessé tenni a hatékonyság érdekében. Már most látható azonban, hogy a szolgáltatók meglehetősen komoly ellenállásba kezdtek - jegyezte meg.

A roamingdíjakkal kapcsolatos javaslatról Kósa Lajos tudatta: át kell vezetni a hazai jogba a roamingdíjak eltörléséről szóló uniós döntést.

(fidesz.hu, MTI)

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...