Hatalmas fejlődés lesz jövőre az egészségügyben

2017.05.06

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint látható, hogy a kormány kiáll a fővárosi ellátásfejlesztés, a népegészségügy és a béremelések mellett, ami mindenképpen pozitív.

Nem nevezhető választási költségvetésnek a jövő évi egészségügyi büdzsé terve annak ellenére, hogy 2017 második felében még módosíthatják azt, ahogy arra már korábban is volt példa"

- fogalmazott Sinkó Eszter, egészségügyi közgazdász.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A szakértő a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a legkiemelkedőbb a gyógyító-megelőző kassza durván nyolcvanmilliárd forintos, hét százalék körüli növekedése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hét elején nyújtotta be a következő évre vonatkozó költségvetési törvényjavaslatot, amelyet a munkából élők költségvetésének nevezett. Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár már akkor elmondta, hogy az egészségügyre szánt kiadások 2018-ban százötven-kétszáz milliárd forinttal emelkedhetnek az idei évhez képest.

Az alapellátás területén is jelentős előrelépés várható, hiszen a tervek szerint hétmilliárd forinttal emelkedik a finanszírozás 2018-ban.

Bár a szakértő egyetért a növekedéssel, emlékeztetett, nem biztos, hogy a 2018-ban előirányzott plusz hétmilliárd forint elég lesz a háziorvosok itthon tartására és a fiatal kollégák pályára csábításához.

Érezhető és jelentős az a többlet, amely idén és jövőre az ágazatban dolgozók zsebébe kerül, a gond csak az, hogy ennek már a 2012-ben megkezdett, aztán félbemaradt emelések után kellett volna következnie, mert bár valóban korrekt a növekmény, sokaknak későn érkezett"

- fogalmazott Sinkó, aki elégedett azzal, hogy míg az idei évben 247 milliárd jutott a gyógyszerkasszának, addig jövőre a keret szintén emelkedik, összesen 265 milliárdot fordít erre a kormány.

Az utóbbi időben számos új, korszerű terápiát fogadott be az Országos Egészségügyi Pénztár, azok alkalmazása bizonyítottan hatásos, ám most lenne elegendő forrás az innovációk követésére és beépítésére, ezért erre még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni"

- vélekedett a szakértő.

Sinkó Eszter kiemelte, hogy a budapesti kórházfejlesztésekre harmincmilliárd forint jut 2018-ban, ami rendkívül pozitív.


A kormány elköteleződését jelzi Budapest ellátásnak javításáért. Egymilliárd forintot szánnak olyan szakmai munka végzésére és folytatására, amely az alapellátási törvény végrehajtását segíti elő a kollegiális szakmai vezető funkciójának megjelenésével. Népegészségügyre is majdnem kétszer annyit, az idei 4,5 milliárdhoz képest nyolcmilliárd forintot terveztek a jövő évi büdzsébe, ami szintén komoly elhivatottságot jelez"

- mondta a szakértő. 

888.hu