Hatalmas fölénnyel győzött a Fidesz a debreceni időközi választáson

2017.05.07

Türk László, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 58 százalékát megszerezve győzött a debreceni időközi önkormányzatiképviselő-választáson vasárnap - adta hírül a Dehir.hu. A második helyen a jobbikos Keresztesy Gergely végzett (16,31 százalék), a harmadik a DK-s Vaszkó Imre (9,38 százalék), míg az MSZP-s Pásztor Patrik mindössze a negyedik helyre futott be 4,97 százalékos eredménnyel.

Debrecen 6-os számú választókerületének önkormányzati képviselője, Danku Attila ez év januárjában elhunyt. A Fidesz-KDNP politikusa 2014 óta volt képviselő, húsz éven át vezette igazgatóként a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolát. A képviselő halála miatt időközi önkormányzati választást kellett tartani a választókerületben. Az időközi választáson induló politikai szervezetek jelöltjei április elejéig gyűjthették össze a részvételhez szükséges ajánlásokat, e szerint összesen nyolc képviselőjelölt mérettethette meg magát vasárnap, eredetileg tíz jelölőszervezet szeretett volna részt venni a választáson. Az időközi választás több mint 7500 szavazópolgárt érintett.

Az időközi választás végeredménye szerint a győztes Türk László 926 szavazatot gyűjtött, ami a leadott voksok több mint 58 százaléka. A második helyen a Jobbik jelöltje, Keresztesy Gergő végzett 259 szavazattal (16,31%), a harmadik a DK támogatottja, Vaszkó Imre lett 149 szavazattal (9,38%). A negyedik helyen végzett Pásztor Patrik, az MSZP jelöltje 79 vokssal (4,97%), az ötödik Bircze István, a Civil Fórum képviselője lett 65 szavazattal (4,09%), a hatodik Orosz Tamás, az Együtt jelöltje lett 51 vokssal (3,21%). A hetedik helyen végzett a választáson Tóth Tamás, az LMP küldöttje 45 összegyűjtött szavazattal (2,83%), a nyolcadik pedig Dobány László, a Munkáspárt jelöltje lett 14 vokssal (0,88%).

Szekeres Antal jegyző, a helyi választási iroda vezetője közölte, a voksolás során minden rendben zajlott, nem történt semmi rendkívüli. A voksoláson összesen 1588 választásra jogosult állampolgár adott le érvényes szavazatot.

AZ MSZP MAGYARÁZZA AZ ALIG 5 SZÁZALÉKOS EREDMÉNYT

Az MSZP az Országos Sajtószolgálatnak küldött közleményében magyarázta a harmatgyenge eredményét:

A debreceni időközi választáson egy erősen jobboldali körzetben őrizte meg mandátumát a Fidesz. Az MSZP úgy döntött, hogy ezen a megmérettetésen egy 21 éves egyetemista fiatalembernek, Pásztor Patriknak ad lehetőséget arra, hogy politikai tapasztalatot szerezzen. Az eredménnyel nyilván nem lehetünk elégedettek, de Pásztor Patrik helytállásával igen.

A DK és az MSZP kőkeményen osztotta egymást a debreceni időközi választás előtt. Az MSZP az összefogás elmaradását kifogásolta, a DK viszont gyávasággal vádolta az MSZP-t, amiért egy esélytelen körzetben nem mer egyedül indulni.

PS.hu