HÍMSOVINISZTA A NÉMET HIMNUSZ LE AKARJÁK CSERÉLNI

2017.04.04

A németországi zöldek pártja azt akarja, hogy változtassák meg az ország nemzeti himnuszát.

A balliberális térfélről már nem először érkezik efféle támadás a nemzeti hagyományok, illetőleg jelképek ellen.

A támadás hasonlít ahhoz a történethez, amikor a tavaly nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején a zöldeknek a nemzeti zászlókkal és ahhoz kapcsolódó szurkolói életérzéssel akadt gondjuk, de például Észak-Rajna-Vesztfáliában sikerült elérniük, hogy a politikusok ne a német népre esküdjenek fel, mivel az "kirekesztő".

Talán akadnak még olyan olvasóink, akik emlékeznek, Magyarországon a 90-es években az SZDSZ legszélsőségesebb liberálisai körében merült fel a gondolat a magyar nemzeti ima átírására, természetesen úgymond "a modernitás" jegyében, hiszen nekik minden ami eredeti, hagyományos, nemzeti az avittnak tekinthető.

Valami hasonló modernitás jegyében támadják a német balliberálisok most a németek nemzeti himnuszát, aminek ugye - talán sokan tudják - zenéjét Joseph Haydn írta 1797-ben, a szövegét pedig August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. augusztus 26-án és egyszer már modernizálták, amikor - talán valóban indokoltan - a II. világháborút követően kikerült belőle a "Deutschland, Deutschland über alles" kezdetű szakasz.

A zöldeknek most a "vaterland" és "brüderlich" kifejezésekkel van gondjuk, amelyekkel szerintük immár a himnusz nem felel meg a "nemek közti kapcsolat 21. századi követelményeinek".

A jelek szerint tehát a szélsőséges és egyre agresszívabb liberális "genderkommandó" nem elégszik meg a leszbikus barbival és a transzi játékbabával, számukra a szülőhaza és a testvériség kifejezések sem felelnek meg, mivel ezeket himsovinisztának tartják.